Altolamprologus sp. 'compressiceps shell'

Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 7 cm

Minsta akvarievolym: 100 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Etymologi (vad betyder namnet)

Altolamprologus är sammansatt av latinets alt (hög) och Lamprologus, det släkte där arten först beskrevs.

Handelsnamn och synonymer

Dvärgcompressiceps, Altolamprologus compressiceps, Altolamprologus sp. ’sumbu’.

Storlek

Hanar blir upp till omkring 7 cm, medan honorna når maximalt 4–4,5 cm. Förutom storleksskillnaden saknas tydliga könsskillnader. Små utseendemässiga variationer förekommer mellan olika populationer. Den variant som är vanligast inom hobbyn härstammar från Cameron Bay, mellan Chipimbi och Sumbu i Zambia.

Foder

Den naturliga födan består av vattenlevande djur som insekter, små kräftdjur och fiskyngel. I akvarium accepteras de flesta foder, men det är viktigt att fodret anpassas till artens naturliga diet. Arten är relativt blyg, vilket gör det viktigt att se till att den får tillräckligt med mat i närvaro av mer framfusiga fiskar. Lämpligt foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll, samt frysfoder som mysis, krill och cyclops.

Akvarium

Ett akvarium på minst 100 liter rekommenderas. Inredningen bör efterlikna artens naturliga livsmiljö med finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar grottor och gömställen. Rikligt med tomma snäckskal, flera per individ, är nödvändigt, eftersom dessa används både som gömställen och som lekgrottor.

Biotop

Arten lever vid sand- och dybottnar täckta med tomma snäckskal från Neothauma tanganyicense, oftast i närheten av steniga områden. Den förekommer vanligtvis på djup mellan 10 och 40 meter och lever ofta parallellt med Altolamprologus compressiceps.

Lek

Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’ är en parbildande substratruvare som leker i tomma snäckskal eller i trånga klippskrevor. Honan lägger upp till 50 ägg i ett begränsat utrymme, där de befruktas av hanen. Honan tar vanligtvis ensam hand om ägg och yngel, även om hanen ibland försvarar reviret. Ynglen växer långsamt och bör matas med nykläckt artemia under sin första tid.

Utbredning

De första fynden gjordes i den södra delen av Tanganyikasjön, i Zambia och Tanzania. Senare fynd tyder på att den förekommer runt hela sjöns kustlinje.

Övrigt

Det är inte klarlagt om Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’ är en egen art eller en dvärgform av Altolamprologus compressiceps. Dock finns flera faktorer som talar för att det rör sig om en egen art. Dvärgcompressiceps skiljer sig genom sin mindre storlek, lägre ryggfena och blekare färgteckning. Dessa egenskaper är anpassningar till miljön: den mindre storleken och den låga ryggfenan gör det lättare att nå djupare in i snäckskalen, medan de blekare färgerna ger bättre kamouflage på snäckskalstäckta bottnar.

I akvarium är dvärgcompressiceps ett utmärkt komplement till andra mindre arter. Den är mindre aggressiv än sina större släktingar inom Altolamprologus-släktet. Konflikter med andra fiskar yttrar sig oftast genom att den mörknar i färgen och spänner fenorna för att verka hotfull. Detta är en mycket trevlig ciklid som kan hållas i relativt små akvarier.
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu par.
Foto: Michael Persson
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu par.
Foto: Michael Persson
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu hane.
Foto: Michael Persson
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu hona.
Foto: Michael Persson
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu hona.
Foto: Michael Persson
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Cape Kachese.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Cape Kachese.
Foto: Ad Konings
Altolamprologus sp. ’compressiceps shell’, Sumbu hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia