Julidochromis brichardi

Poll, 1974
Julidochromis brichardi.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 16 cm

Minsta akvarievolym: 200 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Julidochromis härstammar från dess likhet med saltvattensfisken Juldini. Ordet chromis, som är vanligt i flera ciklidersläkten, kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet brichardi hedrar Pierre Brichard (1921-1990), författare och exportör av ciklider från Tanganyikasjön.

Handelsnamn och synonymer

Chalinochromis brichardi, Svarta masken.

Storlek

I sin naturliga miljö blir den upp till 14 cm men i akvarium kan den bli något större. Honan är oftast lite mindre än hanen. I övrigt finns inga tydliga utseendemässiga skillnader mellan könen. Kroppsfärgen är beige till ljusbrun med en mask med tre linjer på huvudet, blå toner i fenorna, och en blå linje som löper under ögat. Äldre hanar utvecklar en puckel på pannan.

Foder

Den naturliga födan består främst av små ryggradslösa djur och mindre snäckor. I akvarium bör den ges en varierad kost med proteinrikt foder som räkmix med en hög andel räkor/fisk, olika torrfoder anpassade för karnivora (köttätande) fiskar, samt olika frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Ett akvarium på minst 200 liter rekommenderas för Julidochromis brichardi. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial, samt stenformationer som skapar skrevor och gömställen som efterliknar artens naturliga miljö.

Biotop

Lever i sedimentrika klippmiljöer eller vid övergångszonen mot sandbottnar, vanligtvis på djup mellan 5 och 15 meter.

Lek

Julidochromis brichardi är en parbildande substratruvare som leker i trånga grottor. Upp till 100 ägg fästs i grottans tak. Honan vårdar ägg och larver inne i grottan medan hanen ombesörjer skyddet av det yttre reviret. I naturen överger föräldrarna ynglen när de nått en storlek på cirka 2,5 centimeter.

Utbredning

Förekommer mellan Kalamie och Halembe i den norra delen av Tanganyikasjön, samt mellan Kachese och Kalambo i den södra delen. Typlokal är La Chute beläget 1 kilometer söder om Rutunga och Magara i Burundi.

Övrigt

Julidochromis brichardi är ganska aggressiv både inom arten och mot andra närbesläktade arter med liknande utseende. Arten bör hållas parvis och tillsammans med andra arter som inte påminner om den, och akvariet bör innehålla många gömställen. För att etablera ett par är det rekommenderat att börja med en grupp ungfiskar och låta dem bilda par, varefter de överblivna individerna flyttas.

Det är inte klarlagt om den tanzaniska varianten som kallas ”ndobhoi” är en separat art. Denna variant skiljer sig bara från Julidochromis brichardi genom att behålla delar av mönstret som yngel och ungfiskar har med längsgående linjer, vilket skapar ett mönster med mörka fläckar.

Arten beskrevs vetenskapligt år 1974 med namnet Chalinochromis brichardi. Det har senare gjorts DNA-studier som visat att arterna inom Chalinochromis genetiskt hör närmare samman med Julidochromis-arterna än med varandra. Därför har alla arter från släktet Chalinochromis överförts till Julidochromis.
Julidochromis brichardi, Magara hane.
Foto: Michael Persson
Julidochromiss brichardi, hane.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia