Thysochromis ansorgii

Boulenger, 1901
Thysochromis ansorgii.
Foto: Robin Hedström

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 6.0 –
8.0
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Pelmatochromis arnoldi, Pelmatochromis ansorgii, Thysia ansorgii, Pelmatochromis maculifer, Tilapia maculifer, Thysochromis annectens, Femfläcksciklid.

Vad namnet betyder

Thysochromis är sammansatt av grekiskans thysis (impulsiv) och chromis (färg eller färgglad). Artepitetet ansorgii hedrar den brittiske läkaren och upptäcktsresanden William John Ansorge (1850-1913) som utforskade den afrikanska faunan.

Utbredning

Denna ciklid har en vidsträckt utbredning i Västafrika, där den förekommer i länder som Elfenbenskusten, Nigeria, Benin och Gabon. Arten hittas oftast i kustnära floder och bäckar. Denna utbredning inkluderar områden längs Guineabukten. Typlokalen för Thysochromis ansorgii är sammanflödet av Ethiop River och Jamieson River vid Nigerdeltat i Nigeria.

Storlek och utseende

Hanar blir upp till 13 cm medan honorna är mindre. Hanarna kännetecknas av spetsigare ryggfenor och längre, mer utdragna bukfenor jämfört med honorna. Färgmässigt har båda könen en grå grundfärg med ett mönster av 3 till 7 mörka fläckar på kroppssidorna. Könsmogna honor utvecklar dessutom en rödviolett färg på buken, som kompletteras av en silverfärgad fläck.

Foder

En allätare som i naturen huvudsakligen livnär sig på vattenlevande insektslarver, små sötvattenräkor och organiskt slam. I akvarium är arten mycket anpassningsbar och accepterar de flesta typer av foder. En varierad kost, som kombinerar torrfoder med frysfoder som cyclops och mysis, rekommenderas

Naturlig miljö

Lever i varierande miljöer från strömmande vatten till stillastående träsk. Den föredrar dock långsamt flytande bäckar och floder med klart eller svart vatten, ofta nära flodbanker där det finns inträngande rötter och ibland växtlighet.
Vattnet här har vanligtvis ett pH-värde kring 7 eller något lägre, och temperaturen varierar mellan 24 och 28 °C beroende på solinstrålningen.

Akvarium

Ett artakvarium för Thysochromis ansorgii bör rymma minst 200 liter. Inredningen bör erbjuda en balans mellan öppna simytor och gömställen, vilket kan skapas med hjälp av växter, stenar och rötter. Ett finkornigt bottenmaterial är att föredra.

Lek

Thysochromis ansorgii är en parbildande substratruvande ciklid som verkar föredra att leka i grottor och håligheter. Ibland fästs äggen öppet på en sten eller ett blad. Honan vaktar upp till 500 ägg, vilka kläcks efter omkring tre dygn. När ynglen blir frisimmande flyttar föräldrarna dem till lekgropar, grävda av hanen. Både honan och hanen deltar aktivt i att skydda och vårda ynglen.

Allmänt

Thysochromis ansorgii är en relativt lugn och fredlig ciklid men territoriell i samband med lek. Den kan hållas tillsammans med andra ciklidarter med liknande storlek och temperament. Större Afrikanska tetror som till exempel Kongotetran är också ett lämpligt sällskap. För bästa resultat i ett akvarium rekommenderas att börja med en grupp individer och låta dem bilda par naturligt. Arten är mycket anpassningsbar och anses vara lättskött, vilket gör den till ett bra val för både nybörjare och mer erfarna akvarister.
Thysochromis ansorgii, illustration från originalbeskrivningen.
George Albert Boulenger, Public domain, via Wikimedia Commons

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia