Neolamprologus leleupi

Poll, 1956
Neolamprologus leleupi.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 12 cm

Minsta akvarievolym: 200 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Neolamprologus är sammansatt av de grekiska orden neo (ny), lampros (lysande) och lagós (hare). Tillägget neo används eftersom det beslutats att endast flodlevande ciklider ska ingå i släktet Lamprologus. Därför har många tanganyikaciklider flyttats till detta nya släkte. Artepitet leleupi hedrar den belgiske entomologen Narcisse Leleup (1912–2001), som samlade in typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning på 1950-talet.

Handelsnamn och synonymer

Lamprologus leleupi, Lamprologus longior, Neolamprologus longior, Neolamprologus leleupi leleupi, Lamprologus leleupi leleupi, Neolamprologus leleupi melas, Lamprologus leleupi melas, Apelsinciklid.

Storlek

I sin naturliga miljö blir den cirka 9–10 cm, medan den i akvarium kan bli upp till 12 cm. Hanar är generellt större än honor, och de utvecklar spetsigare rygg- och bukfenor samt en mer intensiv färg. Det är en polykromatisk art, vilket innebär att den förekommer i flera olika färgformer. Grovt sett kan man säga att det finns fyra former, gul, grå, beige och brun-svart. Sen finns det även olika mellanformer.

Foder

Neolamprologus leleupi livnär sig främst på små ryggradslösa djur som räkor och andra kräftdjur som lever i algmattan (aufwuchs) på stenar och klippor. Exempel på lämpliga foder i akvarium är räkmix, olika torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis. För att förstärka fiskens gula färg rekommenderas foder rikt på karoten, som förekommer naturligt i exempelvis räkor, artemia, mysis och cyclops. Astaxanthin kan också tillsättas i räkmix för extra färgförstärkning.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus leleupi bör rymma minst 200 liter.och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Dessa bidrar till naturliga revir och minskar aggressioner, vilket gör att fiskarna trivs och känner sig trygga.

Biotop

I sin naturliga miljö lever Neolamprologus leleupi vid grunda, steniga och sedimentrika stränder. Den håller sig oftast i grundare vatten än den besläktade arten Neolamprologus mustax.

Lek

Neolamprologus leleupi är en substratlekare som leker i trånga grottor, där honan tar hand om ägg och larver medan hanen försvarar reviret. Kullarna varierar mellan 40 och 100 yngel. Hanen stannar ofta hos honan tills ynglen är stora nog att klara sig själva. Det är viktigt att låta ynglen stanna kvar hos paret så länge som möjligt, eftersom hanen kan bli aggressiv om äggen eller ynglen tas bort för tidigt. Om man vill föda upp ynglen separat, bör hanen tillfälligt avlägsnas för att undvika stress och aggression.

Utbredning

Förekommer vid ett flertal lokaler vid både den östra och västra sidan av Tanganyikasjön. Typlokal är Luhanga på den västra kusten i Demokratiska Republiken Kongo.

Övrigt

Neolamprologus leleupi är starkt aggressiv både inom arten och mot andra närbesläktade arter med liknande utseende. Den hålls bäst parvis tillsammans med andra arter som inte liknar den, och med många gömställen i akvariet. För att etablera ett par är det lämpligt att börja med en grupp ungfiskar och låta dem bilda par, för att sedan flytta de överblivna fiskarna. Vill man hålla mer än en vuxen hane i akvariet, rekommenderas ett betydligt större akvarium än den minimistorlek som anges.

Den gul/orange variant som är vanligast i akvarium är ovanlig i Tanganyikasjön, där den grå eller ljusbruna färgvarianten är mer förekommande. Arten exporterades för första gången till akvariehobbyn 1958, då som gula exemplar från området kring Luhanga i Demokratiska Republiken Kongo. Gula populationer finns spridda på flera håll i sjön, och de som finns i handeln idag kommer ofta från den tanzaniska kusten.

Neolamprologus leleupi är en verklig klassiker som har varit mycket populär inom hobbyn ända sedan de första importerna. Med sin intensiva färg är den ett blickfång i akvariet som verkligen lever upp till sitt smeknamn – apelsinciklid!
Neolamprologus leleupi.
Foto: Stefan Sjöberg
Neolamprologus leleupi.
Foto: Michael Persson
Neolamprologus leleupi vid Mtoto.
Foto: Ad Konings
Neolamprologus leleupi.
Foto: Niclas Olausson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia