Labidochromis caeruleus

Fryer, 1956
Labidochromis caeruleus.
Foto: Göran Åstebro

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen

Max storlek: 12 cm

Minsta akvarievolym: 150 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Labidochromis är en sammansättning av latinets labido (tång eller hovtång), vilket troligen syftar på de förstorade framtänderna som kännetecknar arterna i detta släkte. Den andra delen, chromis, används ofta i namn på ciklidersläkten och det härstammar från fisksläktet Chromis. Artepitetet caeruleus betyder ”himmelsblå” på latin och refererar till det blå skimmer som observerades hos typmaterialet insamlat vid Nkhata Bay.

Handelsnamn och synonymer

Labidochromis ”tanganyicae”, Labidochromis ”jansoni”, Labidochromis ”yellow”, Labidochromis ”electric yellow”, Labidochromis ”nkali”, Labidochromis ”white”, Golden.

Storlek

I sin naturliga miljö blir hanar upp till 10 cm medan de kan bli lite större i akvarium, honor är något mindre än hanar. Hos hanar är den svarta kanten på analfenan vanligtvis mer tydligt markerad än hos honor, annars finns det inga tydliga könsskillnader i utseende. Det förekommer stora variationer i kroppsfärg mellan olika populationer, från vit till gul. Vanligen har båda könen ett svart band i ryggfenan, men detta kan saknas hos unga individer i vissa populationer.

Foder

Den naturliga födan består främst av små kräftdjur, insekter och deras larver. I akvarium accepteras de flesta foder men en varierad kost rekommenderas, bestående av till exempel räkmix, olika torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Ett akvarium för Labidochromis caeruleus bör rymma minst 150 liter, och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Med gömställen skapas naturliga revir och aggressionerna minskar, vilket hjälper fiskarna att trivas och känna sig trygga.

Biotop

Denna art lever i rena klippmiljöer vid kuster på relativt stora djup, oftast mellan 10 och 50 meter. I naturen är den ovanlig och förekommer huvudsakligen i grottor och klippskrevor, där den söker sin föda.

Lek

Labidochromis caeruleus är en munruvare med kullstorlekar på 15–25 yngel. Hanarna försvarar inga specifika lekrevir och är endast svagt territoriella i samband med lek. Efter att hanen uppvaktat en lekmogen hona sker leken utan att någon särskild plats förbereds. Ruvande honor drar sig tillbaka till steniga områden för att ruva i omkring tre veckor. Honan släpper sedan ynglen i skydd bland stenar där de får klara sig själva..

Utbredning

Labidochromis caeruleus har utsträckta utbredningsområde i sjöns norra del. Från Chirmbo Point till Charo i Malawi och mellan Cape Kaiser och Londo på östra kusten. Typlokal är Nkhata Bay i Malawi. Den gula färgvarianten ”Electric yellow” finns mellan Charo och Lions Cove.

Övrigt

Labidochromis caeruleus är en mycket lugn och fridfull mbuna som lämpar sig väl för nybörjare. Den fungerar bra även i lite mindre akvarier och kan hållas tillsammans med de flesta andra cikliderna från Malawisjön, förutom större rovciklider. Det är svårt att avgöra kön hos ungfiskar, så det är bäst att börja med en grupp med minst 5-6 individer. Även vuxna hanar kan samexistera i samma akvarium, förutsatt att det finns gott om gömställen. Som för de flesta mbunas rekommenderas en grupp med flera honor per hane. Arten förekommer i flera geografiska färgvarianter, där den gula varianten (”golden”) är den vanligaste inom akvariehobbyn. Ett par kom av misstag med en import till Sverige första gången 1981, men fångstplatsen var okänd så fler importer kunde inte ske. Den svenska importören skänkte senare paret till Pierre Brichard som då exporterade ciklider från Tanganyikasjön. Där odlades den i stor skala efter detta enda exporterade par, och blev snabbt en mycket populär ciklid inom hobbyn. Detta är orsaken till att namnet Labidochromis ”tanganyicae” ibland använts. Senare när fångstplatsen nära Lions Cove blivit känd har den gula varianten åter kunnat exporteras.

Det här är en riktig klassiker som genom sin vackra färg och sitt lugna temperament länge varit en av de allra populäraste malawicikliderna inom hobbyn.
Labidochromis caeruleus.
Foto: Christian Alfredsson
Labidochromis caeruleus ”Electric yellow” hane.
Foto: Michael Persson
Labidochromis caeruleus ”Nkali” hane.
Foto: Michael Persson
Labidochromis caeruleus vid Mbowe Bay i Malawi.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia