Exporttrender och bevarandestatus för akvariefiskar från Malawi

Artikel av: Michael Persson

En ny studie undersöker exporten av akvariefiskar från Malawi, och förhållandet till arternas bevarandestatus. Författarna analyserar exportvolymerna specifikt för de 135 vanligast exporterade arterna.

Ett fångstlag i Malawi på väg ut för att fånga ciklider till akvariehobbyn.
Foto: Michael Persson

Studien, som publiceras hos Cambridge University Press, berör en viktig fråga för oss akvarieintresserade att ta hänsyn till. Den undersöker sambandet mellan exportvolym, fiskpriser och antalet exportörer.

Bakgrund

Den globala handeln med akvariefiskar är en miljardindustri som involverar över 125 länder och uppskattningsvis 2 500 arter. En stor utmaning är att förstå hur fiskpopulationerna faktiskt mår; bedömningar bygger ofta på antaganden och bristfälliga data snarare än noggrann populationsforskning.

I Malawi kan exporten av akvariefiskar påverka omkring 700 vilda arter, främst ciklider. Bristen på exakt data gör det särskilt svårt att bedöma påverkan på dessa sårbara populationer. Till exempel saknas ofta tillförlitliga uppskattningar av populationsstorlekar i det vilda, vilket gör det svårt att avgöra om uttaget för akvariehandeln är hållbart på lång sikt. Exporten i Malawi startade i början av 1970-talet, och antalet licensierade fiskexportörer har sedan dess varierat mellan en och fyra.

Metoder

För att ta reda på vilka arter som behöver särskilda skyddsåtgärder har forskarna analyserat sambandet mellan antalet exporterade fiskar och exportåren, samtidigt som de tagit hänsyn till fiskpriser och antalet exportörer. Studien undersöker även om det finns något samband mellan exporttrender och arternas bevarandestatus.

Studien bygger på data från packlistor som visar vilka arter och hur många individer som exporterats från Malawi mellan 1998 och 2021. Alla försändelser inspekteras och godkänns av Malawis fiskerimyndighet innan de skickas. Totalt fanns uppgifter för cirka 700 arter, men analysen fokuserade på de 135 arter som exporterats mest under perioden. Av dessa var 113 identifierade med vetenskapliga namn, medan 22 endast hade informella handelsnamn.

De insamlade uppgifterna omfattade exportvolymer per art, exportdatum, enhetspris och antalet aktiva exportörer varje år. Analysen ger en tydligare bild av handeln med akvariefiskar från Malawi och hjälper till att skapa en mer hållbar hantering av dessa arter i framtiden.

Resultat

Forskarna har analyserat exporttrender för olika akvariefiskarter och identifierat tre grupper: 1. arter med stabil export, 2. arter vars export minskar och 3. arter vars export ökar. Ingen stark koppling hittades mellan exporttrender och arternas bevarandestatus. Däremot verkar exportvolymen påverkas av antalet exportörer, pris och mänskliga faktorer som kan påverka fiskbestånden.

Utifrån dessa resultat föreslås att förvaltningen av akvariefisket inkluderas i Malawis fiskeri- och vattenbrukspolicy. Det innebär åtgärder för att förhindra överfiske, särskilt av arter med minskande populationer, skydda hotade arter och förbjuda export av särskilt utsatta arter. Vidare forskning behövs för att bättre förstå fiskbestånden och identifiera fler faktorer som påverkar exporttrenderna.

Denna information är viktig för akvariehobbyn, då den kan bidra till en mer hållbar handel och hjälpa till att bevara de arter vi har i våra akvarier.

Diskussion

En unik aspekt av det globala fisket för akvariefisknäringen är att exportörer inriktar sig både på vanliga och mer sällsynta arter. Resultaten från denna forskning kan ge oss en bättre förståelse för hur de mest utnyttjade akvariefiskarna mår och hjälpa oss att identifiera arter som riskerar att bli överfiskade.

Dessutom kan resultaten vara viktiga för att utveckla en hållbar strategi för förvaltning av fångst av akvariefisk i Malawi, något som ännu inte ingår i landets fiskeri- och vattenbrukspolicy.

Pseudotropheus cyaneorhabdos  är en av arterna i studien och som klassas som akut hotad av IUCN.
Foto: Ad Konings

Vad betyder detta för akvariehobbyn?

Den här studien är viktig för alla som är intresserade av akvariefiskar, särskilt för oss som håller fisk från Malawisjön. Här är några viktiga aspekter att ta med sig:

  • Vissa arter riskerar att hotas: Även om studien inte fann en direkt koppling mellan exportvolymer och bevarandestatus, visar den att exporten av vissa arter har minskat. Detta kan vara en varningssignal om att dessa arter är överexploaterade och kan behöva skyddas.

  • Priset påverkar exporten: Studien visar att priset kan påverka exportvolymerna. Detta innebär att efterfrågan från akvariehobbyn kan ha en direkt inverkan på de vilda populationerna.

  • Hållbarhet är viktigt: Studien påminner oss om att vi måste tänka på hållbarheten i fångsten av akvariefisk. Det handlar om att övervaka fiskpopulationerna, förhindra överfiske och skydda de arter som är i riskzonen.

Vad kan vi inom akvariehobbyn göra?

Som akvarist kan du bidra till att skydda Malawisjön och dess unika fiskarter. Här är några konkreta åtgärder:

  1. Var medveten om var din fisk kommer ifrån: Ta reda på om fiskarna du köper är odlade eller vildfångade, och om de är vildfångade att de skett på ett hållbart sätt.

  2. Undvik att köpa vildfångade, sällsynta eller hotade arter: Om du är osäker på en arts bevarandestatus, kolla upp det innan du köper den. IUCN:s rödlista är en bra resurs. Se länk nedan.

     

  3. Stöd hållbar odling: Välj odlad fisk när det är möjligt istället för vildfångad. Detta minskar trycket på vilda populationer.

     

  4. Gå med i en akvarieförening: Akvarieföreningar kan ge dig information om hållbar akvariehållning och hjälpa dig att komma i kontakt med andra som delar ditt intresse. Se länk nedan.

     

  5. Sprid medvetenhet: Prata med andra inom akvariehobbyn om vikten av hållbarhet och uppmuntra dem att göra medvetna val.

Slutsats

Genom att göra medvetna val kan vi alla bidra till att säkerställa att Malawisjöns vackra ciklider finns kvar för framtida generationer att njuta av. Det handlar om att vara en ansvarsfull akvarist, att sprida kunskap och att stödja en hållbar akvariehandel. Kom ihåg att små förändringar kan ge stora resultat – tillsammans kan vi göra skillnad!

Källor och länkar

Msukwa AV, Jere WL. Export volume trends and the conservation status of commonly targeted ornamental fishes from Malawi. Oryx. Published online 2025:1-7. DOI: https://doi.org/10.1017/S0030605324001182

IUCN Red List of Threatened Species; https://www.iucnredlist.org/

Nordiska Ciklidsällskapet; https://www.ciklid.org/