Hemichromis elongatus

Guichenot, 1861
Hemichromis elongatus.
Foto: Spencer Jack

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 25 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 6.5 –
7.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Hemichromis elongatus beskrevs ursprungligen som Chromichthys elongatus av Auguste H. A. Duméril år 1861. Året därpå, 1862, introducerade Gill synonymen Hemichromis auritus, baserad på en typlokal vid Gabonfloden. Trots att båda dessa namn har förekommit i äldre litteratur, är det nuvarande och vedertagna vetenskapliga namnet Hemichromis elongatus.

Vad namnet betyder

Hemichromis kommer från grekiskans ”hemi” (halv) och ”chromis”, ett namn som ofta används inom ciklidsläkten och som ursprungligen härrör från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet elongatus, som är latin, betyder ”långsträckt” och syftar på den slanka kroppsformen som är särskilt tydlig hos unga exemplar.

Utbredning

Hemichromis elongatus har ett stort geografiskt utbredningsområde i västra Afrika, från Sierra Leone i väst till Angola i söder. Typlokalen är Gabonfloden. Arten lever i floder och mindre biflöden som rinner genom savannområden och skogar. Den förekommer främst öster om Benin, medan flodsystem väster om detta område oftare hyser Hemichromis fasciatus.

Storlek och utseende

Hemichromis elongatus kan bli upp till 25 cm, men de flesta exemplar når denna storlek först vid hög ålder. Hanarna blir vanligtvis något större än honorna och växer snabbare. Färgmässigt har arten en gyllenbrun eller guldgul grundton, med röda linjer som löper längs kroppens sidor, från gällocket till stjärtroten. Dessa linjer är ett karakteristiskt kännetecken för arten. Unga individer har en mer långsträckt kroppsform, medan vuxna utvecklar en högre kroppsform. Honorna är generellt mindre och har blekare färger än hanarna.

Foder

Hemichromis elongatus är en rovfisk som i naturen äter småfisk och kräftdjur. I akvarium bör de ges en varierad kost som inkluderar högkvalitativt torrfoder för karnivora fiskar samt frysfoder som krill, mysis och musselkött. För att säkerställa en balanserad kost kan små mängder vegetabiliskt foder läggas till.

Naturlig miljö

Hemichromis elongatus lever i olika vattenmiljöer, från små bäckar och flodbankar till större floder och sjöar. Vattentemperaturen ligger mellan 23 och 27 °C, med ett pH mellan 6,5 och 7,5. Arten är anpassningsbar till olika vattenparametrar, men föredrar mjukt till måttligt hårt vatten. Den kan även leva i bräckt vatten nära kusten.

Akvarium

För att hålla Hemichromis elongatus rekommenderas ett stort akvarium med en volym på minst 400 liter. Eftersom det är en aggressiv art som växer sig relativt stor, är det viktigt att ge dem gott om utrymme. Akvariet bör inredas med flera gömställen i form av stenformationer och rötter där fisken kan känna sig trygg. Det behövs också väl tilltaget simutrymme. Växter accepteras och lämnas oftast ifred, men arten gräver en del i samband med lek och växter behöver därför förankras väl.

Lek

Hemichromis elongatus är en parbildande substratruvare. Honan kan lägga upp till 1 000 ägg på en sten eller en bit trä. Yngelvården är mycket intensiv och delas mellan båda föräldrarna. Ynglen har ett svart vertikalt band på kroppen. Föräldrarna tar hand om ynglen tills de har nått en storlek på över tre centimeter. Det är vanligt att yngel stannar nära föräldrarna tills de är större, ofta upp till sju eller åtta centimeter.

Allmänt

Hemichromis elongatus tillhör gruppen av storväxta Hemichromis-arter, tillsammans med Hemichromis fasciatus och Hemichromis frempongi, som är större och mer aggressiva än övriga arter i släktet. Dessa kallas även ”fempunkts-Hemichromis” på grund av de fem punkterna längs kroppssidorna. Arten hålls bäst parvis, men det är rekommenderat att låta en grupp unga individer växa upp tillsammans och själva bilda par. Med rätt förhållanden är detta en imponerande ciklid som gör starkt intryck i akvariet.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia