Brycinus longipinnis

Günther, 1864
Brycinus longipinnis, hanen känns lätt igen på den utdragna ryggfenan och den tydligt konvexa analfenan.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderTetror
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 22 –
26 °C
pH: 6.0 –
8.0
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Afrikansk långfenstetra.

Vad namnet betyder

Brycinus från grekiskans ebrykon eller brykomai som betyder bita eller gnaga. Artepitetet longipinnis är sammansatt av latinets longus (lång) och penna (fena), vilket syftar på fiskens karakteristiska förlängda fenor.

Utbredning

Brycinus longipinnis förekommer naturligt i västra Afrika, från Gambia i väster till Demokratiska republiken Kongo i öster. Den är en vanlig syn i många av regionens vattendrag och är väl anpassad till olika typer av strömmande miljöer.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir Brycinus longipinnis sällan mer än 9 cm, men i akvarium kan den nå upp till 12 cm, ibland ända till 15 cm. Könsskillnader är tydliga hos vuxna fiskar: hanens ryggfena är förlängd och analfenan mer konvex än honans.

Foder

Arten är allätare och livnär sig i naturen på insekter, alger och växtmaterial. I akvarium är räkmix och olika torrfoder uppskattade foder. Fiskens aptit på växter gör att det krävs tåliga växter om ett planterat akvarium önskas.

Naturlig miljö

Arten lever i strömmande, klara vattendrag i västra Afrika med vattentemperatur på 22–26 °C och pH-värde mellan 6,0 och 8,0.

Akvarium

Akvariet bör rymma minst 150 liter, men gärna större rekommenderas för att tillgodose artens behov av simutrymme. Ett långsträckt akvarium med gott om öppna ytor och strömt vatten efterliknar dess naturliga miljö.

Lek

Arten är en romspridare som producerar 200–300 ägg, vilka är cirka 2 mm stora. I övrigt är lite känt om dess lek.

Allmänt

Brycinus longipinnis är en mycket livlig och utpräglad stimfisk som bör hållas i grupper om minst 6–8 individer, helst fler. Den trivs i de övre vattenlagren och är ett utmärkt sällskap till strömlevande, västafrikanska ciklider som håller till närmare botten.

En vacker och trevlig tetra som finns regelbundet i handeln.
Brycinus longipinnis, hona.
Foto: Michael Persson
Det är alltid liv och rörelse i ett akvarium med Brycinus longipinnis.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia