Aristochromis christyi

Trewavas, 1931
Aristochromis christyi.
Foto: Joel Fogby

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga

Max storlek: 30 cm

Minsta akvarievolym: 700 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Aristochromis från grekiskans aristos som betyder det bästa och chromis som betyder färg eller färgglad. Artnamnet christyi; för att hedra Cuthbert Christy (1863-1932), läkare, zoolog, upptäcktsresande och chef för Kongomuseet (i Belgien), som samlade typexemplaren för den vetenskapliga beskrivningen av arten.

Handelsnamn och synonymer

Papegojciklid, Haplochromis christyi.

Storlek

Hanar bli upp mot 30 centimeter, honorna några centimeter mindre. Båda könen har ett grundmönster med en linje på den övre delen av kroppssidorna. Könsmogna hanar får en djupt blå färg medan honorna är silverfärgade.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av småfisk, främst mbunas i storlek upp till 8 centimeter. Den smala specialutformade munnen gör att den kommer åt fisk som söker skydd i smala klippskrevor. I akvarium är räxmix med tonvikt på räkor och fisk ett bra foder, som kan varieras med torrfoder med en hög andel animaliskt innehåll.

Akvarium

En storväxt art som behöver ett väl tilltaget akvarium. Det ska också finnas gömställen så att jagade fiskar kan söka skydd.

Biotop

Hittas oftast i zonen mellan stenmiljöer och sandbottnar på djup ner till ungefär 10 meter.

Lek

Vid lek håller hanen ett revir bland klippor och lockar till sig lekmogna honor. Honan ruvar i tre veckor och skyddar sedan ynglen under en månads tid.

Utbredning

Spridd över hela Malawisjön men är ganska ovanlig.

Övrigt

Aristochromis christyi ska hållas med andra fiskar i liknande storlek, mindre fiskar kommer att bli föda. Andra stora rovciklider är lämpligt sällskap. Hög filterkapacitet är viktigt eftersom rovciklider skräpar ner mycket när de äter.
Aristochromis christyi.
Foto: Christian Alfredsson
Aristochromis christyi.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia