Aulonocara korneliae

Meyer, Riehl & Zetzsche, 1987
Aulonocara korneliae, hane vid Chizumulu-ön.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderAulonocara-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 175 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Inom akvariehobbyn är Aulonocara korneliae känd under handelsnamnen “Aulonocara blue bold” och “Aulonocara chizumulu”. Arten beskrevs formellt år 1987 och det vetenskapliga namnet har inte förändrats sedan dess.

Vad namnet betyder

Aulonocara är sammansatt av grekiskans ”aulos” (rör) och ”kara” (huvud), vilket syftar på de små sensorer som finns i håligheter på huvudets undersida hos alla arter i släktet. Dessa sensorer används för att lokalisera föda i bottensedimentet. Artepitetet korneliae efter den tyske iktyologen och författaren Manfred K. Meyer’s fru Kornelia Meyer.

Utbredning

Utbredningen är begränsad till området kring Chizumulu-ön, som också är artens typlokal.

Storlek och utseende

Hanar av Aulonocara korneliae blir upp till cirka 10 cm, medan honor sällan blir större 7 cm. I akvarium blir den ofta större. Könsmogna hanar får tydligt gulorange buk och ett band över skuldrorna, på en annars blå kropp. Dessutom har arten distinkta äggfläckar på analfenan, vilket skiljer den från liknande arter som exempelvis Aulonocara sp. ’stuartgranti maleri’. Honor och icke könsmogna hanar är silvergrå med mörkare tvärgående band.

Foder

I naturen består födan av olika små ryggradslösa djur som silas fram ur sanden, till sin hjälp att lokalisera födan har aulonocaror små tryckkänsliga porer på undersidan av huvudet. I akvarium kan det ges en variation av räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever i områden där sandbottnar möter miljöer med stenar och klippor på ett medeldjup på 7 meter. Den uppehåller sig ofta bland stenar men söker sin föda vid sandbottnar.

Akvarium

Ett akvarium för Aulonocara korneliae bör rymma minst 175 liter för en mindre grupp med en hane och några honor. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen, vilket efterliknar artens naturliga miljö och hjälper till att minska stress och aggressioner genom att skapa naturliga revir. Eftersom arten söker föda i bottensubstratet är öppna sandytor också viktiga.

Lek

En munruvare med en normal kullstorlek på mellan 25 och 50 yngel. Hanar håller revir på gränsen mellan sandbotten och stenar eller klippor, där försvarar de en grotta eller skreva. Honorna lever i stora grupper i jakt på föda. Honan ruvar i omkring tre veckor, och drar sig tillbaka till skyddade områden under denna tid.

Allmänt

Aulonocara korneliae är en lugn och fredlig ciklid som med fördel kan hållas i en liten grupp med 1 hane tillsammans med 2-3 honor. I ett större akvarium kan man hålla flera hanar. Den kan hållas för sig själv i ett litet akvarium, eller i ett större akvarium tillsammans med ciklider med liknande temperament och storlek. Välj arter som skiljer sig så mycket som möjligt utseendemässigt för att minska aggressioner. Exempel på lämpliga medinvånare är arter ur släktena Lethrinops och Copadichromis. Det är oftast olämpligt att hålla olika Aulonocara-arter tillsammans eftersom det finns risk för hybridisering, särskilt om honorna liknar varandra.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia