Haplochromis sp. 'kenya gold'

Haplochromis sp. ’kenya gold’, hane.
Foto: Albin Ekenberg

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)

Max storlek: 12 cm

Minsta akvarievolym: 175 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Astatotilapia sp. ”kenya gold”.

Vad namnet betyder

Haplochromis sammansatt av grekiskans haploos och chromis som betyder singel och färg eller färgglad.

Utbredning

Arten tros finnas på flera platser längs Kenyas kust i Viktoriasjön, men den enda kända och dokumenterade lokalen är Mbita Point i Kenya. Det exakta utbredningsområdet är ännu inte helt kartlagt.

Storlek och utseende

Blir upp till 12 centimeter, honorna är några centimeter mindre. Könsmogna hanar får en guldgul kropp, de opariga fenorna är svagt blå med röda kanter, samt svarta bukfenor. Honor och icke könsmogna hanar är ljusbruna. Båda könen har ett rutmönster bestående av ett antal tvärgående band korsade av två längsgående linjer, ibland är mönstret delvis uppbrutet.

Foder

Lite är känt om artens naturliga matvanor, troligen lever den till stor del av sniglar och vatteninsekter. I akvarium bör den ges en varierad kost med hög andel protein som till exempel räkmix med en stor andel räkor/fisk, torrfoder avsett för carnivora fiskar samt frysfoder som mysis, cyclops och artemia.

Naturlig miljö

Haplochromis sp. ’kenya gold’ lever främst i klipp- och stenmiljöer, men kan även hittas i övergångszoner mot sandbottnar. Denna miljö erbjuder skydd och kamouflage för både yngel och vuxna fiskar.

Akvarium

För denna art rekommenderas ett akvarium på minst 175 liter. Bottenmaterialet bör vara finkornigt, och akvariet inredas med stenformationer som skapar gömställen. Stenformationerna skapar reviravgränsningar och ger en trygg miljö som bidrar till fiskarnas välbefinnande.

Lek

Munruvare med ruvningstid mellan 15 och 20 dygn. Hanen gräver ofta en liten lergrop nära en sten, där leken sker. En typisk kullstorlek är mellan 15 och 30 yngel.

Allmänt

Haplochromis sp. ’kenya gold’ är en förhållandevis fredlig ciklid även om hanarna kan vara aggressiva mot varandra, framförallt i samband med lek. Det är en anspråkslös ciklid som är lätt att hålla i akvarium. Välj sällskap med liknande temperament och som avviker så mycket som möjligt i utseende för att undvika hybridisering. Arten rör inte växter men gräver en del i samband med lek. Därför kan den hållas i ett planterat akvarium, förutsatt att växterna är väl förankrade.
Haplochromis sp. ’kenya gold’, hane.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’kenya gold’, yngel 10-12 mm.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’kenya gold’, ruvande hona.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’kenya gold’, hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia