Placidochromis phenochilus

Trewavas, 1935
Placidochromis phenochilus, från Mdoka i Malawi.
Foto: Lars Nilsson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 20 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Starkt hotad (EN)

Handelsnamn och synonymer

Placidochromis phenochilus kallas ofta för ”Mdoka white lips” i akvariehandeln på grund av de karakteristiska vita läpparna. Tidigare vetenskapliga namn för arten är Haplochromis phenochilus och Cyrtocara phenochilus, innan den år 1991 placerades i sitt nuvarande släkte.

Vad namnet betyder

Placidochromis kommer från latinets placidus (fredlig eller stillsam), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och är hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet phenochilus kommer från grekiskans ”pheno” (konstig) och ”chilus” (läppar), vilket beskriver artens stora och vita läppar.

Utbredning

Förekommer främst i den nordvästra delen av Malawisjön, med rapporterade populationer vid Mdoka, Chesese och Chirwa Island. Typmaterialet samlades in vid Vua i Malawi.

Storlek och utseende

I naturen blir hanar upp till 12–15 cm, men i akvarium kan de bli 20 cm. Arten har en djupt blå kropp med svagt markerade vertikala band, särskilt hos ungfiskar. De vita läpparna är ett framträdande kännetecken, som ofta blir lite tjockare hos hanarna. Hanarna är något större än honorna och har längre, mer spetsiga fenor, men båda könen delar samma intensiva blå färg.

Foder

I naturen livnär den sig på små ryggradslösa djur och partiklar som virvlas upp av större sandgrävande ciklider som Taeniolethrinops och Fossorochromis. I akvarium bör den ges ett foder med högt proteininnehåll som en räkmix med en hög andel räkor/fisk, som kan varieras med torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar samt frysfoder som cyclops, mysis eller musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever vid sandbottnar på djup mellan 15 och 30 meter, ofta i övergångszonen mot stenigare områden.

Akvarium

Arten trivs bäst i stora akvarier med en volym på minst 400 liter. Inred med ett finkornigt bottenmaterial, stora öppna simytor och några stenformationer för att skapa gömställen.

Lek

Munruvare med en normal kullstorlek på mellan 30 och 60 yngel. Hanen håller revir vid en grunt grävd lekgrop i sandbotten, ofta intill en sten. Hanen lockar en lekmogen hona till sin lekgrop där leken sker. Efter leken ruvar honan i 3-4 veckor.

Allmänt

Placidochromis phenochilus är trots sin storlek generellt fredlig mot andra arter, men hanar kan vara revirhävdande mot varandra. Som sällskap rekommenderas att undvika aggressiva mbunas och istället välja fredligare arter som Aulonocara, Copadichromis och Lethrinops. En grupp med minst 5 individer och 2-3 honor per hane är att föredra för att minska aggression.

Det är en populär ciklid tack vare sin djupblå färg och vita läppar.
Placidochromis phenochilus, Mdoka.
Foto: Niclas Olausson
Placidochromis phenochilus, Mdoka.
Foto: Niclas Olausson
Placidochromis phenochilus
Foto: Hans Bergkvist
Placidochromis phenochilus
Foto: Hans Bergkvist

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia