Haplochromis sp. 'red back scraper'

Haplochromis sp. ’red back scraper’, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)

Max storlek: 12 cm

Minsta akvarievolym: 150 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Enterochromis sp. ”red back scraper”

Vad namnet betyder

Haplochromis sammansatt av grekiskans haploos och chromis som betyder singel och färg eller färgglad.

Utbredning

Den har bara hittats vid Nyegezi Bay i den norra delen av Mwanza Gulf i den södra delen av Viktoriasjön.

Storlek och utseende

Den blir upp till omkring 12 centimeter, honorna är några centimeter kortare. Färgteckningen hos könsmogna hanar är färgstark och iögonfallande. Den övre delen av kroppen är röd, den nedre delen är gul. Huvudet rött med blå kinder, ett svart band löper genom ögat. Bukfenorna är svarta, medan de opariga fenorna går från blått till rött. Honor och icke könsmogna hanar är ljusbruna med en mörkare linje som följer sidolinjen, ibland framträder även vertikala band längs kroppen.

Foder

Den naturliga födan för Haplochromis sp. ’red back scraper’ antas bestå främst av epifytiska alger, i akvarium ses den ofta beta alger på växter utan att skada växterna. Arten bör ges foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll som till exempel torrfoder anpassat för herbivora (växtätande) fiskar, samt räkmix med en hög andel ärtor/spenat.

Naturlig miljö

Lever vid ruggar av vass och papyrus, troligen också i sten- och klippmiljöer.

Akvarium

För denna art rekommenderas ett akvarium på minst 150 liter. Bottenmaterialet bör vara finkornigt, och akvariet inredas med stenformationer som skapar gömställen. Stenformationerna skapar reviravgränsningar och ger en trygg miljö som bidrar till fiskarnas välbefinnande.

Lek

En munruvare, honan ruvar cirka 17-18 dygn och tar hand om ynglen i ytterligare en vecka innan de överges för att klara sig själva. Leken sker på en flat yta, ofta en sten. En typisk kullstorlek är mellan 20 och 35 yngel.

Allmänt

Haplochromis sp. ’red back scraper’ har bara hittats vid ett enda tillfälle (1991), därför är mycket lite känt om denna ciklid i sin naturliga miljö. Alla fiskar i akvariehobbyn härstammar en ruvande hona som fångades in vid detta tillfälle. Eftersom den bara hittats vid ett tillfälle är det troligt att den idag är utdöd i sin naturliga miljö.

Arten hålls bäst med flera honor per hane, och om akvariet är stort nog med tillräckligt många gömställen kan man ha flera hanar. Välj sällskap med liknande temperament och som avviker så mycket som möjligt i utseende för att undvika hybridisering. Arten rör inte växter men gräver en del i samband med lek. Därför kan den hållas i ett planterat akvarium, förutsatt att växterna är väl förankrade. Det är en anspråkslös och relativt fredlig ciklid som är lätt att hålla i akvarium. Lägg därtill att det är en av de vackrast färgade cikliderna, det gör den till en riktig favorit!
Haplochromis sp. ’red back scraper’, hona.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’red back scraper’, yngel cirka 2 centimeter.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’red back scraper’, hane.
Foto: Josefin Borglin
Haplochromis sp. ’red back scraper’, hane.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia