Neolamprologus furcifer

Boulenger, 1898
Neolamprologus furcifer vid Gombe.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 22 cm

Minsta akvarievolym: 500 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lamprologus furcifer.

Vad namnet betyder

Neolamprologus är sammansatt av latinets neo (ny) och Lamprologus, det ursprungliga släktet. Namnet syftar på beslutet att begränsa släktet Lamprologus till enbart flodlevande ciklider, vilket ledde till att många tanganyikaciklider flyttades till detta nya släkte. Artepitetet furcifer härstammar från latinets furca (gaffel) och fero (att bära) och syftar på artens kluvna stjärtfena.

Utbredning

Förekommer över hela Tanganyikasjön. Typlokal är Kinyamkolo och Mbity Rocks.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö kan Neolamprologus furcifer bli upp till 20 cm, medan den i akvarium ofta blir något större. Hanar blir generellt något större än honor och utvecklar med åldern en liten pannpuckel. Arten har en slank kroppsform med en ljusbrun grundfärg som accentueras av gula och svagt lila områden. Stjärtfenan är djupt kluven och tydligt lyrformad.

Foder

I sin narurliga miljö livnär den sig på små ryggradslösa djur som den söker i sprickor och håligheter bland klipporna. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med hög proteinhalt, exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som mysis, krill och cyclops.

Naturlig miljö

Lever i mörka partier bland klippor och stenblock. Den föredrar skuggade miljöer och håller sig nära underlaget, ofta simmandes tätt intill klippor och under stenblock.

Akvarium

Ett akvarium för Neolamprologus furcifer bör rymma minst 500 liter.och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som bildar gömställen. Dessa bidrar till naturliga revir och minskar aggressioner, vilket gör att fiskarna trivs och känner sig trygga.

Lek

Arten är en substratruvare som leker i trånga klippskrevor. I naturen bildar den harem, medan den i akvarium oftare är parbildande. Honan vårdar ägg och larver ensam. Kullstorleken varierar mellan 40 och 70 ljusgröna ägg, som honan fäster i klippskrevan.

Allmänt

Neolamprologus furcifer har en unik simstil där buken alltid är vänd mot underlaget. Den simmar ofta upp och ner under stenblock och trivs i mörka, skuggade miljöer. Arten hålls bäst parvis eller som en grupp med en hane och flera honor. Det är en aggressiv art, särskilt mot artfränder, därför behövs det gott om utrymme och gömställen i akvariet.

Arten påminner om Neolamprologus pectoralis beteende- och utseendemässigt, men skiljs enklast från denna genom sin lyrformade stjärtfena, medan Neolamprologus pectoralis har en rundad stjärtfena.
Neolamprologus furcifer, från Chituta.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia