Altolamprologus calvus

Poll, 1978
Altolamprologus calvus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Nära hotad (NT)

Handelsnamn och synonymer

Altolamprologus calvus beskrevs ursprungligen som Lamprologus calvus av Max Poll år 1978. Den har tidigare också hänförts till släktet Neolamprologus. Arten har en mängd olika handelsnamn som beskriver utseendet på olika geografiska varianter, som ”Black Zaire”, ”Black Congo”, ”Pärl-calvus”, ”White calvus” och ”Yellow calvus”.

Vad namnet betyder

Altolamprologus är sammansatt av latinets ”altus” (hög) och Lamprologus som är det ursprungliga släktet. Det refererar till att arterna i släktet har en hög kroppsform. Artepitetet calvus är latin och betyder kal eller bar, vilket syftar på att arten saknar fjäll på huvudet.

Utbredning

Arten förekommer främst i den södra och sydvästra delen av Tanganyikasjön, från Tembwe i Demokratiska Republiken Kongo söderut till Kapemba i Zambia. Typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid Chipimbi i Zambia.

Storlek och utseende

Hanar av Altolamprologus calvus blir omkring 15 centimeter, honor blir cirka 10 cm. Kroppsformen är hög och från sidorna kraftigt sammanpressad, vilket är en anpassning för att jaga byten i trånga klippskrevor. Den har ett karakteristiskt tvärrandigt mönster med mörka band. Arten har stora färgmässiga geografiska variationer, från djupsvart till vit och gul. Hanar tenderar att vara något större än honor och har ofta mer intensiva färger.

Några vanliga färgvarianter är; den svarta varianten som finns mellan Tembwe och Cape Kachese, den gula varianten vid Nkamba Bay samt den vita vid Chaitika och Kapemba.

Foder

I sin naturliga livsmiljö är Altolamprologus calvus en specialiserad rovfisk som huvudsakligen livnär sig på fiskyngel samt olika små räkor och kräftdjur. Artens utnyttjar sin sammanpressade kroppsform för att komma åt byten som gömmer sig i trånga klippskrevor. I akvarium accepteras de flesta foder men fodret bör anpassas till dess naturliga kostvanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll samt frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever vid klippiga ständer, vanligtvis på djup mellan 1 och 15 meter. Den delar ofta livsmiljön med Altolamprologus compressiceps och Altolamprologus fasciatus.

Akvarium

Ett akvarium för Altolamprologus calvus bör rymma minst 200 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar många sprickor eller grottor för att efterlikna dess naturliga livsmiljö.

Lek

Det är en parbildande substratruvare som leker i trånga klippskrevor. I akvarium fungerar lite större snäckskal från havssnäckor bra som lekgrottor. Honan väljer en lekgrotta med en ingång stor nog för henne att komma in, men för liten för hanen som befruktar äggen utifrån. Äggen kläcks efter cirka 10 dagar, och kullstorleken kan uppgå till 200 yngel. Honan vårdar ägg och larver inne i grottan medan hanen skyddar reviret.

Allmänt

Altolamprologus calvus är trots sin storlek och utseende en fredlig ciklid som kan hållas med många mindre arter, dock inte allt för små då de kan uppfattas som föda. Den skiljs från den närbesläktade Altolamprologus compressiceps genom längre nos och lägre kropp, samt genom att den saknar fjäll på huvudet.
Altolamprologus calvus.
Foto: Stefan Sjöberg
Altolamprologus calvus (white pearl).
Foto: Michael Persson
Altolamprologus calvus.
Foto: Christian Alfredsson
Altolamprologus calvus.
Foto: Stefan Sjöberg