Anomalochromis thomasi

Boulenger, 1915
Anomalochromis thomasi, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 8 cm
Minsta akvarievolym: 80 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 6.0 –
7.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Anomalochromis thomasi beskrevs som Paratilapia thomasi av George Albert Boulenger år 1915. Den har därefter flyttats mellan flera olika släkten, inklusive Pelmatochromis , Hemichromis och Haplochromis, innan den fick sitt nuvarande namn av Greenwood 1985. Inom akvariehobbyn används ofta namn som Afrikansk fjärilsciklid, Thomasciklid eller Tomatciklid.

Vad namnet betyder

Anomalochromis är sammansatt av grekiskans anomalos (avvikande) och chromis, ett namn som ofta används för ciklider och som härstammar från det marina släktet Chromis. Artepitetet thomasi efter den brittiske antropologen Northcote Whitridge Thomas (1868-1936) som fann arten.

Utbredning

Arten förekommer i västra Afrika, där den finns i kustavvattningar i Guinea, Sierra Leone och Liberia. Typlokalen är Maka i Sierra Leone.

Storlek och utseende

I naturen blir Anomalochromis thomasi cirka 7 cm, medan den i akvarium kan nå upp till 8–9 cm. Honorna är vanligtvis 1–2 cm mindre än hanarna. Förutom den storleksmässiga skillnaden mellan könen har hanarna oftast spetsigare och mer utdragna rygg- och analfenor.

Det finns olika geografiska varianter som skiljer sig en del åt; Den klassiska varianten från Sierra Leone som ofta förekommer i akvariesammanhang, har en violett ton med avrundad sidofläck. Varianten från Guinea har en äggformad sidofläck och svarta prickar på fjällen utefter ryggfenan, denna varianten har också mer framträdande vertikala band.

Foder

En allätare som i sin naturliga miljö främst livnär sig på små insekter, alger, fiskägg och organiskt slam. I akvarium accepteras de flesta fodertyper, men den bör få en varierad diet som inkluderar torrfoder och frysfoder som Daphnia och Cyclops, Levande foder är ett uppskattat tillskott.

Naturlig miljö

Den är spridd i både små och medelstora floder med lågt flöde, där vattenförhållandena varierar mellan säsongerna. Den lever ofta i rent och syrerikt vatten som är svagt surt och med en genomsnittlig vattentemperatur kring 24-26ºC.

Akvarium

Ett akvarium för ett par eller en liten grupp bör vara minst 80 liter, även om större utrymme är att föredra. Akvariet bör inredas med tät plantering, ett finkornigt bottenmaterial, samt rötter och stenar som bildar gömställen. Lämpliga växter är till exempel Anubias, Bolbitis och Nymphea.

Lek

Det är en parbildande substratruvare som fäster rommen på växter (företrädesvis Anubias-arter), flata stenar, rötter, grenar eller löv. Kullstorleken ligger normalt på 100–150 yngel, men kan i undantagsfall vara upp till 400. Äggen kläcks efter två till tre dygn (48 timmar vid 26ºC), sedan tar det ytterligare fyra till fem dygn för larverna att utvecklas till frisimmande yngel. Båda föräldrarna hjälps åt men yngelvården, honan tar störst ansvar för yngel och larver.

Allmänt

Anomalochromis thomasi är en fredlig ciklid som fungerar bra i ett sällskapsakvarium med andra små, lugna fiskar, som mindre tetra- och killiarter. Då den oftast uppehåller sig i de mellersta och övre delarna av akvariet passar den bra tillsammans med bottenlevande ciklider som Pelvicachromis. Den kan vara skygg och behöver gott om gömställen för att känna sig trygg. Med sitt lugna temperament och sina anspråkslösa krav är den en uppskattad och populär art inom akvariehobbyn.
Anomalochromis thomasi, par.
Foto: Michael Persson
Anomalochromis thomasi, hona.
Foto: Michael Persson
Anomalochromis thomasi, hane.
Foto: Michael Persson
Anomalochromis thomasi, hane.
Foto: Robin Hedström
Anomalochromis thomasi, hona.
Foto: Robin Hedström

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia