Aphyosemion riggenbachi

Ahl, 1924
Aphyosemion riggenbachi
Foto: Kjell Fohrman

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderKillis
Max Storlek: 7 cm
Minsta akvarievolym: 40 liter
Temperatur: 20 –
24 °C
pH: 6.5 –
7.0
Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Aphyosemion är sammansatt av grekiskans ”aphye” (sardin) och ”semeion” (signal). Artepitetet riggenbachi hedrar den schweiziske zoologen Fritz Wilhelm Riggenbach (1864–1944).

Vad namnet betyder

Aphyosemion riggenbachi beskrevs ursprungligen som Fundulus riggenbachi av Ernst Ahl år 1924. Den har tidigare även varit placerad i släktet Chromaphyosemion.

Utbredning

Arten förekommer i Nedre Guinea, från de nedre och mellersta delarna av flodsystemen Wouri-, Dibamba- och Sanaga i västra Kamerun. Typlokalen för arten är en källa nära Jabassi (nuvarande Yabassi).

Storlek och utseende

Hanarna blir generellt större än honorna och har starkare färger. Grundfärgen varierar mellan grön, blå, turkos och i vissa fall gulgrön eller violett. Små karminröda prickar täcker kroppen och är mer påtagliga jämfört med andra närstående arter. Honorna saknar de distinkta svarta horisontella linjerna som annars är vanliga inom släktet.

Foder

I sin naturliga födan livnär sig Aphyosemion riggenbachi huvudsakligen på små ryggradslösa djur. I akvarium är olika frysfoder en bra bas, vilket kan varieras med torrfoder och levandefoder.

Naturlig miljö

Arten lever i små vattendrag och bäckar i tropiska skogar med mjukt och något surt vatten. Temperaturen varierar mellan 21 och 23°C. Ljuset är ofta dämpat på grund av tät växtlighet ovanför vattnet. Regnvatten utgör en betydande del av vattenflödet, vilket innebär vattenparametrarna kan variera.

Akvarium

Ett akvarium för Aphyosemion riggenbachi bör rymma minst 40 liter, särskilt om flera hanar ska hållas tillsammans. Det är en skicklig hoppare så tätslutande täckglas är viktigt. Akvariet bör inredas med en kombination av gömställen (rötter och växter) samt ett öppet simutrymme. Dämpad belysning, exempelvis genom att använda flytväxter uppskattas. Vattnet bör vara mjukt och svagt surt, gärna filtrerat med torv eller innehålla regnvatten.

Lek

Det är en substratlekare som avger sina ägg i tät växtlighet som till exempel javamossa. Honan kan avge 10-20 ägg dagligen under ett antal dagar, honor i bra kondition kan ge en kull på upp till 60 yngel. Vill man ta hand om yngel bör en så kallad lekmopp av garn användas, och äggen flyttas över till ett kläcknings-akvarium. Äggen kläcks efter 10-20 dygn. Ynglen utfodras med nykläckt artemia.

Allmänt

Aphyosemion riggenbachi är relativt fredlig, men hanar kan visa viss aggression mot varandra om akvariet är för litet. Arten fungerar bra i ett artakvarium eller tillsammans med andra fredliga arter, men bör inte hållas med mycket små fiskar eftersom dessa riskerar att bli uppätna. Den är ett lämpligt sällskap till de fredligare arterna av västafrikanska dvärgciklider.

Killifiskar är äggläggande tandkarpar som finns i stora delar av världen. De är ofta småväxta och anpassade för ett liv i små vattensamlingar. En del arter lever i vattensamlingar som torkar ut under torrperioden och då fortplantar de sig genom att lägga ägg i bottenmaterialet som kläcks vid nästa regnperiod. Dessa arter kallas årstidsfiskar. Aphyosemion riggenbachi är inte en årstidsfisk utan lever i permanenta vattensamlingar.