Astatoreochromis alluaudi

Pellegrin, 1904
Astatoreochromis alluaudi.
Foto: Kjell Begby

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 20 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 22 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Astatoreochromis alluaudi kallas ibland ”Alluaud’s hap”. Lokalt har den benämningar som Hamaga, Ifuro och Nyiramuhundi. Tidigare vetenskapliga namn inkluderar Haplochromis alluaudi och Astatoreochromis alluaudi occidentalis.

Vad namnet betyder

Astatoreochromis är sammansatt av släktena Astatotilapia och Oreochromis, eftersom det ansågs vara en mellanform mellan de båda släktena (Pellegrin, 1904). Artepitetet alluaudi hedrar den franske entomologen Charles A. Alluaud (1861-1949), som samlade typmaterialet för den vetenskapliga beskrivningen av arten.

Utbredning

Arten har en vidsträckt naturlig utbredning i Östafrika. Arten finns i sjöarna Victoria, Kyoga, Edward, George, Nabugabo, Kachira och Nakavali samt i angränsande floder och vattendrag. Artens utbredning har utökats eftersom den introducerats för att kontrollera snigelpopulationer, särskilt i områden där snäckfeber är ett problem.

Storlek och utseende

Arten kan bli upp till 20 cm. Kroppen är något komprimerad med en relativt brant och rak huvudprofil. Färgmönstret varierar men innefattar ofta gula och grönblå nyanser, och ett mörkt band som löper genom ögat Hanarna är större och har starkare färger än honorna och har ofta intensiva brunröda områden i rygg- och stjärtfenor. Hanar får synliga orange-gula äggfläckar på analfenan.

Foder

Astatoreochromis alluaudi är omnivor (allätare) och livnär sig främst på mollusker. Den lever på snäckor, alger, organiskt material och andra ryggradslösa djur. Arten är också effektiv på att kontrollera snigelbestånd. I akvarium accepterar de flesta foder men bör erbjuda en varierad kost med exempelvis räkmix, och torrfoder sim krill, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i flera olika miljöer, från papyrusträsk till grunda sjöområden med mjuka eller steniga bottnar. Den trivs bäst i vattentemperaturer mellan 22–26 °C och med ett pH-värde mellan 7,0–8,5. Den lever oftast på djup mindre än 20 meter.

Akvarium

Ett akvarium på minst 300 liter rekommenderas. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial, och stenar som bildar gömställen, samt öppna simytor. För att efterlikna artens naturliga miljö kan papyrusträsk simuleras med höga växter och skyddade hörn.

Lek

Munruvare med en normal kullstorlek på 50-70 yngel. Honan ruvar i drygt tre veckor.

Allmänt

Trots sin storlek är Astatoreochromis alluaudi en relativt fredlig ciklid som fungerar bra med andra robusta arter, förutsatt att de får tillräckligt med utrymme. Arten är inte särskilt territoriell mot andra fiskar men kan visa viss aggression mellan hanar, särskilt i mindre utrymmen. Dess förmåga att anpassa sin diet och sin tålighet mot olika vattenförhållanden gör den till en intressant akvariefisk. Arten var en gång populär i akvariehandeln men är idag sällsynt. De naturliga populationerna har minskat kraftigt men den anses inte vara hotad.
Astatoreochromis alluaudi, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Astatoreochromis alluaudi, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Astatoreochromis alluaudi, hona.
Foto: Patrick Eriksson
Astatoreochromis alluaudi, hane.
Foto: Kevin Bauman