Astatotilapia aeneocolor

Greenwood, 1973
Astatotilapia aeneocolor hane.
Foto: Kevin Bauman

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)

Max storlek: 11 cm

Minsta akvarievolym: 250 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.0 – 8.5

Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Haplochromis aeneocolor, yellow belly albert, lake albert small, brassy bastard.

Vad namnet betyder

Astatotilapia sammansatt av grekiskans astato som betyder instabil och tilapia som är en latinisering av thaipe som är ett afrikanskt ord för fisk. Epitetet aeneocolor kommer från latinets aeneus (brons) och color (färg), vilket syftar på mässingsfärgen hos vuxna hanar.

Utbredning

Förekommer i Georgesjön, Edwardsjön och Kazingakanalen som förbinder de båda sjöarna.

Storlek och utseende

Blir i naturen upp till 8 centimeter men kan bli lite större i akvarium, honan är lite mindre än hanen. Könsmogna hanar får gul kropp med röd rygg och mörka fenor. Honor och icke könsmogna hanar har blekare färger.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av insektslarver och växtdelar som den söker i bottensedimentet. I akvarium är räkmix ett utmärkt foder som kan varieras med torrfoder och fryst foder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Förekommer på grunt vatten med ler- eller dybottnar i och omkring bistånd med papyrus.

Akvarium

Ett akvarium på minst 250 liter rekommenderas. Inredningen bör bestå av ett finkornig bottenmaterial med stenformationer som skapar gömställen. Det fungerar bra att ha tåligare växter i akvariet.

Lek

Munruvare, honan ruvar 15 – 20 dygn. Leken sker i en liten lekgrop på botten. Under ruvningen drar sig honan undan på en skyddad plats bland rötter eller stenar, normal kullstorlek är mellan 30 och 60 yngel.

Allmänt

Astatotilapia aeneocolor är en anpassningsbar och lättskött art som är relativt fredlig. Hanar kan vara starkt territoriella mot andra hanar inom den egna arten. Den kan hållas tillsammans med andra mindre liknande ciklider från de östafrikanska sjöarna.
Astatotilapia aeneocolor hane.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia