Astatotilapia aeneocolor

Greenwood, 1973
Astatotilapia aeneocolor hane.
Foto: Kevin Bauman

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 11 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.0 –
8.5
Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Astatotilapia aeneocolor beskrevs ursprungligen av Greenwood år 1973 som Haplochromis aeneocolor. Den omklassificerades till sitt nuvarande släkte år 1983. Tidigare associerades arten delvis med Haplochromis nubilus. Ibland kallas arten för ”brassy bastard”, ”yellow belly albert” och ”lake albert small”.

Vad namnet betyder

Astatotilapia är sammansatt av grekiskans ”astatos” (instabil), och tilapia, som är en latinisering av thiape, ett afrikanskt ord för fisk. Artepitetet aeneocolor kommer från latinets ”aeneus” (brons) och ”color” (färg), vilket syftar på de bronsfärgade hanarna.

Utbredning

Arten förekommer i sjösystemet Lake George och Lake Edward i Uganda, samt Kazinga-kanalen som förbinder de två sjöarna. Typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid den nordöstra stranden av Lake George, nära Mpanga-flodens mynning.

Storlek och utseende

Astatotilapia aeneocolor är en liten ciklid som i naturen blir upp till 7,5–8 cm, men som kan bli lite större i akvarium. Honor är mindre än hanar. Könsmogna hanar får en bronsgul kropp med blå och gröna nyanser, samt röd rygg och mörka fenor. Honor och icke-könsmogna hanar har blekare färger.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av insekter, insektslarver, organiskt slam och växtdelar som arten söker i bottensedimentet. I akvarium bör den få en variation av foder, som exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever nära kusten på grunt vatten, ofta i områden med dy- och lerbottnar och med bestånd av papyrus.

Akvarium

Ett akvarium på minst 200 liter rekommenderas för Astatotilapia aeneocolor. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial, samt stenformationer som bildar gömställen för att efterlikna artens naturliga miljö. Arten tillbringar mycket tid i öppet vatten, men gömställen hjälper till att minska stress och aggressioner. Komplettera gärna inredningen med tåligare växter som Anubias. Den trivs i hårt vatten med ett pH mellan 7,5 och 8,5 och en temperatur på 23–27 °C.

Lek

Arten är en munruvare, där honan ruvar i cirka 15–20 dygn. Leken sker i en liten lekgrop på botten. Under ruvningen drar sig honan undan på en skyddad plats bland rötter eller stenar. En normal kullstorlek varierar mellan 35 och 60 yngel, upp till cirka 80 som mest.

Allmänt

Astatotilapia aeneocolor är en anpassningsbar och lättskött art som är relativt fredlig. Hanar kan vara starkt territoriella mot andra hanar inom den egna arten. Arten kan hållas tillsammans med andra mindre och liknande ciklider från de östafrikanska sjöarna, med liknande storlek och temperament. Undvik sällskap av arter med liknande utseende för att undvika hybridisering och för att minska aggressioner. Tänk på att det är en liten art och att större rovfiskar därför inte är ett bra sällskap.

Det här är en art som har alla egenskaper för en bra akvariefisk. Den är liten, livlig, färgglad och dessutom anpassningsbar och tålig.
Astatotilapia aeneocolor hane.
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia