Aulonocara 'eureka'

Aulonocara ’eureka’, hane.
Foto: Christoffer Lindsten

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderAulonocara-gruppen
Max Storlek: 14 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Detta är en urvalsodlad akvariestam som oftast kallas Aulonocara ’eureka’ eller bara ’eureka’.

Vad namnet betyder

Aulonocara är sammansatt av grekiskans aulos (rör) och kara (huvud), vilket syftar på de små sensorer som finns i håligheter på huvudets undersida hos alla arter i släktet. Dessa sensorer används för att lokalisera föda i bottensedimentet.

Utbredning

Finns ej i naturen, ursprungsformen för denna odlingsform finns vid Otter Point i den södra delen av Malawisjön.

Storlek och utseende

Hanar blir upp till 14 centimeter, honorna är några centimeter mindre. Arten har grundmönster med mörka vertikala band på kroppen, detta mönster framträder olika mycket beroende på sinnesstämning. Könsmogna hanar är blå med orangeröda fält på skuldran, ryggen och buken. Även fenorna är delvis röda med vita kanter. Honor och icke könsmogna hanar är gråbruna.

Foder

Den ursprungliga formen av denna framodlade variant livnär sig främst på små kräftdjur och insektslarver, vilka filtreras fram ur sedimentet på klipporna. Alla arter i släktet Aulonocara har små, tryckkänsliga porer på undersidan av huvudet som används för att lokalisera föda. Hos just denna art är dessa sensorer inte lika utvecklade som hos andra arter, sannolikt eftersom den lever i renare klippmiljöer. I akvarium är räkmix ett utmärkt basfoder, vilket kan kompletteras med torrfoder samt fryst artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Den naturliga formen för denna odlingsvariant är grottlevande i klippmiljöer eller bland stora stenblock, den kan också finnas i närheten av övergångszonen mot sandbottnar.

Akvarium

Akvariet för denna ciklid bör rymma minst 200 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial samt gott om stenformationer för att skapa gömställen. Med gömställen skapas naturliga revir och aggressionerna minskar, vilket hjälper fiskarna att trivas och känna sig trygga.

Lek

Munruvare med normal kullstorlek på mellan 20 och 40 yngel. Hanarna håller revir i grottor där leken sker. Honan ruvar i cirka tre veckor.

Allmänt

Aulonocara ’eureka’ är framodlad i akvarium genom urvalsodling av Aulonocara jacobfrebergi från Otter Point. Den kan vara mer revirhävdande än andra arter i släktet, men fortfarande relativt fredlig. Den hålls bäst med 2-3 honor per hane, och med andra fredliga ciklider i liknande storlek. Välj arter som skiljer sig så mycket som möjligt utseendemässigt för att undvika hybridisering och aggressioner.
Aulonocara ’eureka’, hane.
Foto: Michael Persson
Aulonocara ’eureka’, hane.
Foto: Göran Åstebro

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia