Aulonocara 'fire fish'

Aulonocara ’fire fish’.
Foto: Christoffer Lindsten

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderAulonocara-gruppen
Max Storlek: 13 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Fire fish, Dragoon blood, Red dragon, Strawberry red, Sunset med flera.

Vad namnet betyder

Aulonocara är sammansatt av grekiskans aulos och kara som betyder hålighet och huvud. Det syftar på de sensorer som finns i håligheter på huvudets undersida hos alla släktets arter, vilka används för att lokalisera föda i bottensedimentet.

Utbredning

Finns ej i naturen.

Storlek och utseende

Blir upp till omkring 13 centimeter, honorna är lite mindre. Det finns inga tydliga utseendemässiga skillnader mellan könen, men man kan ofta få en fingervisning genom att hanarna har mer intensiva färger, spetsigare fenor och mer framträdande äggfläckar.

Foder

Lämpliga foder är räkmix, frysfoder och olika torrfoder.

Naturlig miljö

Finns ej i naturen.

Akvarium

Akvariet bör rymma minst 200 liter och inredas med finkornigt bottenmaterial samt stenformationer som skapar gömställen där lagade fiskar kan söka skydd.

Lek

Munruvare med en normal kullstorlek på mellan 15 och 30 yngel.

Allmänt

Aulonocara ’fire fish’ är en framodlad/korsad variant där det förekommer många spekulationer om ursprunget. Till skillnad från de naturliga varianterna av Aulonocara är även honorna vackert färgade, vilket tyder på att något annat släkte är inkorsat.

Aulonocara ‘fire fish’ har blivit väldigt populär inom akvariehobbyn. Det har odlats fram många olika linjer och de utvecklas ständigt vidare. Det finns nästan oändligt många olika namn och gränserna mellan de olika odlingslinjerna är diffusa. Här följer några exempel.

Dragon blood ‘fire fish’ Detta är den mest kända och spridda linjen av ‘fire fish’ som kännetecknas av en intensiv röd eller orange nyans, ofta med inslag av rosa. Vanligtvis är den jämnt färgad utan något framträdande mönster, ofta med ljusare vita fenor.

Albino ‘fire fish’ Albino-varianten är annan vanlig odlingslinje med en lätt rosa till vit basfärg med röda ögon och ibland en svagt orange ton på kroppen. Den är ofta enfärgad utan tydligt framträdande mönster.

Sunset ‘fire fish’ En odlingslinje som kännetecknas av att färgen övergår från orange till djupt mörkröd, vilket ger en färgpalett som liknar en solnedgång, därav namnet. Den har jämna övergångar i färgerna och ofta ljusare fenor.

Orange Blotch ‘fire fish’ En OB-form av ‘fire fish’ som har mörka fläckar på en orange eller blekröd botten. Det finns även exemplar med vit grundfärg på delar av, eller på hela kroppen.

Strawberry red ‘fire fish’ Detta är den rödaste odlingslinjen där de bästa exemplaren är nästan jordgubbsröda, men det finns stora variationer och det krävs färgförstärkande foder för att få fram de riktigt röda tonerna.
Aulonocara ’fire fish’.
Foto: Christian Alfredsson
Aulonocara ’fire fish’.
Foto: Stefan Sjöberg
Aulonocara ’fire fish’.
Foto: Niclas Olausson
Aulonocara ’fire fish’ (strawberry red).
Foto: Kjell Fohrman

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia