Aulonocara gertrudae

Konings, 1995
Aulonocara gertrudae, hane vid Makonde.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderAulonocara-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

’Multispot’-aulonocara, Aulonocara sp. ’jumbo blue’, Aulonocara sp. ’lupingu’.

Vad namnet betyder

Aulonocara är sammansatt av grekiskans aulos (rör) och kara (huvud), vilket syftar på de små sensorer som finns i håligheter på huvudets undersida hos alla arter i släktet. Dessa sensorer används för att lokalisera föda i bottensedimentet. Artepitetet gertrudae hedrar Gertrud, fru till Ad Konings, en framstående iktyolog och författare av ciklidböcker.

Utbredning

Den har ett stort osammanhängande utbredningsområde och finns på båda sidor av Malawisjön. Typlokalen är söder om mynningen till Nsinje River nära Masinje i Malawi.

Storlek och utseende

I sin naturliga miljö blir hanar upp till 12 cm medan de kan bli större i akvarium, honor är något mindre än hanar. Könsmogna hanar har blått huvud och blåtonad kropp som övergår i gult i ryggfenan. Rygg- och bukfenan har en tydlig vit söm. Populationer norr om Ruhuhu River har en mer orange ton på nacken, vilket skiljer dem från andra populationer. Honor och icke könsmogna hanar är silverfärgade med mörka vertikala band, samt, gula anal- och bukfenor.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig arten främst på små ryggradslösa djur som silas fram ur bottensedimentet. Alla arter i släktet Aulonocara har små, tryckkänsliga porer på undersidan av huvudet, vilka används för att lokalisera födan. I akvarium kan det ges en variation av räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever i miljöer med sand- eller dybottnar, ofta i närheten av flodmynningar. Hittas oftast på djup från 20 meter eller mer.

Akvarium

Ett akvarium för Aulonocara gertrudae bör rymma minst 250 liter och ha ett finkornigt bottenmaterial. Stenformationer som skapar gömställen efterliknar artens naturliga miljö och hjälper till att minska stress, skapa naturliga revir och minska aggressioner. Eftersom arten söker föda i bottensubstratet är öppna sandytor också viktiga.

Lek

Aulonocara gertrudae är en munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 40 och 50 yngel. Hanar gräver djupa kraterbon i sanden, ofta 50 cm djupa och 60 cm i diameter, som används som lekplatser. Om det finns stenar grävs ofta boet intill en sten. De försvarar bara reviret mot andra hanar av samma art. Honor lever vanligtvis i små grupper och söker föda mellan hanarnas revir. Efter att hanen uppvaktat en lekmogen hona sker leken i hans lekgrop. Honan ruvar i cirka tre veckor och drar sig under denna tid tillbaka till lugna, skyddade områden.

Allmänt

Aulonocara gertrudae är en lugn och relativt fredlig ciklid som hålls bäst med 2-3 honor per hane, och tillsammans med andra fredliga ciklider i liknande storlek. Välj arter som skiljer sig så mycket som möjligt utseendemässigt för att minska aggressioner. Exempel på lämpliga medinvånare är arter ur släktena Lethrinops, Copadichromis och Protomelas. Det är oftast olämpligt att hålla olika Aulonocara-arter tillsammans eftersom det finns risk för hybridisering, särskilt om honorna liknar varandra.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia