Aulonocranus dewindti

Boulenger, 1899
Aulonocranus dewindti vid Mabilibili.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderEctodini-gruppen
Max Storlek: 14 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Aulonocranus dewindti beskrevs vetenskapligt som Paratilapia dewindti av George Albert Boulenger år 1899. En synonym till arten är Paratilapia lukugae. Ett handelsnamn som ibland används är ”Likuko”.

Vad namnet betyder

Aulonocranus är sammansatt av grekiskans ”aulos” (hålighet) och ”cranus” (hjälm), vilket syftar på de förstorade sensoriska håligheterna på huvudet. Artepitetet dewindti hedrar den belgiske geologen Jean De Windt, som tragiskt drunknade i Tanganyikasjön år 1898 vid 22 års ålder.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjön och i floden Lukuga, som rinner ut från sjön. Typlokalen för arten är Moliro i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Hanar av Aulonocranus dewindti blir upp till 13 cm långa, medan honorna i regel är lite mindre. Kroppsfärgen är ljust gulbrun med blå strimmor längs kroppssidorna. Bukfenorna är utdragna men saknar äggattrapper, vilket är vanligt hos andra närbesläktade arter. Könsmogna hanar har mer intensiva färger och längre fenor än honor. De utseendemässiga variationerna mellan olika populationer är små, men nordliga populationer tenderar att ha mindre gula nyanser än sydliga populationer.

Foder

I naturen livnär sig Aulonocranus dewindti främst av små ryggradslösa djur, insektslarver och kräftdjur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med högt proteininnehåll som en räkmix med stor andel räkor och fisk, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops eller mysis.

Arten har en djupt skuren mun som är anpassad för att fånga små bytesdjur i bottensedimentet. Likt släktet Aulonocara från Malawisjön har den förstorade sensorer på huvudet som används för att lokalisera föda i bottensedimentet.

Naturlig miljö

Arten lever i övergångszoner mellan klippor och sandbottnar, där substratet består av grov sand blandad med småsten. Den hittas oftast på djup mellan 3 och 5 meter.

Akvarium

För att hålla Aulonocranus dewindti rekommenderas ett akvarium på minst 350 liter. För större grupper och för att efterlikna deras naturliga leksbeteende är en volym på 500 liter eller mer att föredra. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och utspridda stenar.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på cirka 35 yngel. Arten bildar små lekkolonier över sandbottnar, där hanarna bygger bon med en diameter på cirka 30 cm och märker ut dem med småstenar. Hanen lockar lekmogna honor till sitt bo, där leken sker. Honan ruvar sedan äggen i omkring tre veckor innan ynglen släpps ut i stim tillsammans med andra yngel.

Allmänt

Aulonocranus dewindti hålls bäst i en grupp med en hane och några honor. Det är en robust och förhållandevis lättskött art. Lite robustare sandciklider, som till exempel Callochromis-arter, är bra sällskap. Arten fungerar också bra tillsammans med snäckskalslekande arter, hästnosar och olika arter av Cyprichromis.
Aulonocranus dewindti.
Foto: Frank Nørby
Aulonocranus dewindti.
Illustration: George Albert Boulenger, 1858-1937.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia