Benitochromis ufermanni

Lamboj, 2001
Benitochromis ufermanni, par.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Västafrikanska ciklider
Max Storlek: 10 cm
Minsta akvarievolym: 150 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 6.5 –
8.0
Rödlistning: Starkt hotad (EN)

Handelsnamn och synonymer

Benitochromis ufermanni beskrevs vetenskapligt av Anton Lamboj år 2001. Tidigare har den haft temporära namn som Chromidotilapia sp. ”mundemba”, Chromidotilapia sp. ”mondemba”.

Vad namnet betyder

Benitochromis är sammansatt av ”benito” efter floden Rio Benito, och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet ufermanni hedrar den tyske akvaristen Alfred Ufermann.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i de södra delarna av Kamerun, i Mundemba-regionen och dess omgivningar. Artens typlokal är Mundemba.

Storlek och utseende

Med en maximal storlek på 8-9 cm är Benitochromis ufermanni den minsta arten i släktet, i akvarium kan den bli lite större. Honorna är lite mindre än hanarna. Honorna har också starkare färger med gulorange buk, samt guldmetalliskt skimmer i ryggfenan. Hanar har ett mönster av 7-8 omväxlande ljusa och mörka tvärgående band med prickar i stjärtfenan.

Foder

Det är en allätare som i sin naturliga miljö främst livnär sig på mikroorganismer, alger och organiskt slam. Men även insekter, små kräftdjur och småfisk kan finnas med på menyn. I akvarium bör den ges en variation av foder som exempelvis räkmix, torrfoder och olika frysfoder som cyclops, mysis och artemia.

Naturlig miljö

Den lever i små till medelstora bäckar med klart vatten eller svartvatten. Föredrar områden med sand- eller grusbottnar, nära strandbankar med växtlighet där det finns gott om gömställen. Den undviker alltför starkt strömmande vatten. Vattnet har låg konduktivitet och ett pH runt 7 eller strax under. Temperaturen ligger vanligtvis runt 25 °C.

Akvarium

Ett akvarium för Benitochromis ufermanni bör vara minst en meter långt och rymma 150 liter. Inredningen bör erbjuda gott om gömställen i form av stenformationer och rötter. Komplettera gärna inredningen med tåliga växter.

Lek

Benitochromis ufermanni är en ovofil och biparental munruvare, vilket innebär att båda föräldrarna deltar i att ruva och vårda ynglen. Föräldrarna skiftas om med ruvningen, ofta flera gånger per dag. Ynglen är frisimmande efter 10-12 dygn. Under de två första veckorna tas ynglen tillbaka i munnen under natten eller vid fara. Total yngelvård kan pågå i mer än sex veckor. Kullarna är relativt små, normalt med mellan 15 och 40 yngel.

Allmänt

Benitochromis ufermanni är en skygg men fredlig ciklid som trivs bäst i ett akvarium med mycket skuggande växter och gömställen. Den passar väl i samhällsakvarium med andra små, fredliga fiskar, såsom arter av Pelvicachromis och mindre tetra-arter. Arten är tålig och anpassningsbar, med optimala förhållanden vid ett pH runt 7 och en temperatur på 23–26 °C.
Benitochromis ufermanni, hona.
Foto: Michael Persson
Benitochromis ufermanni, hane i förgrunden som imponerarar på en hona.
Foto: Michael Persson
Benitochromis ufermanni, yngel.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia