Brycinus imberi

Peters, 1852
Brycinus imberi.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderTetror

Max storlek: 25 cm

Minsta akvarievolym: 700 liter

Temperatur: 22 – 27 °C

pH: 6.0 – 7.5

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Brycinus från grekiskans ebrykon, brykomai som betyder bita eller gnaga. Imberi kommer troligtvis från det lokala namnet som används i de södra och centrala delarna av Afrika, imberi eller mberi.

Handelsnamn och synonymer

Alestes imberi.

Storlek

En storväxt tetra som blir upp till 25 centimeter. Kroppsfärgen är övervägande silvergrå. Fenorna blir ofta något gula, fettfenan ljusorange. En svart fläck vid stjärtfenans bas. Inga tydliga könsskillnader.

Foder

En allätare vars naturliga föda består av olika insekter, småfisk, kräftdjur och växtmaterial. I akvarium accepteras de flesta foder.

Akvarium

Denna storväxta art behöver gott om simutrymme och ett akvarium på 700 liter får anses vara ett minimum. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenar. Om växter önskas väljs tåligare sorter.

Biotop

Lever i många olika miljöer som stora till exempel floder, mindre vattensamlingar och sjöar. Den hittas ofta på grunt vatten vid sand- eller stenbottnar.

Lek

I sin naturliga miljö leker den under regnperioden.

Utbredning

Förekommer i stora delar av Afrika. Från Liberia i väster till Tanzania i öster och Sydafrika i söder. Den finns till exempel i Malawisjön och i många vattendrag som är anslutna till Tanganyikasjön.

Övrigt

Brycinus imberi kan hållas som sällskap till större ciklider.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia