Callochromis macrops

Boulenger, 1898
Callochromis macrops, ”tanzania” hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderEctodini-gruppen
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Callochromis macrops beskrevs ursprungligen som Paratilapia macrops. Däremellan har den haft namn som Pelmatochromis xenotilapiaformis och Tylochromis macrophthalmus.

Vad namnet betyder

Callochromis härstammar från grekiskans ”kallos” (vacker), kombinerat med slutledet ”chromis”, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet macrpos kommer från grekiskans ”makros” (stor) och ”ops” (öga), vilket syftar på artens karakteristiska stora ögon.

Utbredning

Förekommer spritt över stora delar av Tanganyikasjön, med undantag av den nordligaste delen. Typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning samlades in vid Kinyamkolo (nuvarande Mpulungu) och Mbity Rocks i Zambia.

Storlek och utseende

Arten har en slank kroppsform och kan bli upp till 15 centimeter. Det finns ganska stora variationer i färg och mönster mellan olika geografiska populationer. Könsmogna hanars kroppsfärg varierar mellan silvrig och beige, med skimrande inslag. Hanarna utvecklar ofta intensivare färgnyanser vid lek. Honorna är generellt mindre och har mindre intensiva färger. Artens ögon är påfallande stora, vilket troligtvis är en anpassning till att den ofta lever i miljöer med grumligt vatten.

Foder

Den naturliga födan består främst av små ryggradslösa djur som silas fram från sanden. I akvarium bör den ges en varierad kost med exempelvis räkmix med högt proteininnehåll, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar), samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i grunda, sedimentrika områden, ofta på djup mellan 1 och 6 meter. Vattnet i dessa områden är ofta grumligt på grund av sediment. Den finns ofta nära klippor och i områden med vegetation som utgörs av Vallisneria spiralis, Ceratophyllum demersum och Hydrilla verticillata.

Akvarium

Ett akvarium för Callochromis macrops bör rymma minst 300 liter. För att hålla mer än en hane rekommenderas den dubbla storleken. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen för att efterlikna dess naturliga levnadsmiljö. Gömställen minskar stress genom att skapa naturliga revir och skydd för jagade individer samt dämpar aggressioner. Eftersom arten söker föda i bottensubstratet är öppna sandytor viktiga. Inredningen kan kompletteras med växter.

Lek

Det är en munruvare med en normal kullstorlek på mellan 25 och 60 yngel. Hanen bygger kraterbon i sanden som består av en kulle, ungefär 20–30 cm hög och 35 cm i diameter, med en plan yta på toppen. Hanarnas bon placeras med 2–3 meters mellanrum. Hanen lockar lekmogna honor till sitt bo där leken sker. Honorna ruvar i cirka tre veckor och samlas ofta i små grupper med andra ruvande honor.

Allmänt

Callochromis macrops är en sandlevande ciklid som är starkt territoriell, främst mot artfränder. Den hålls bäst i en haremsgrupp med en hane tillsammans med några honor. Gärna i sällskap med arter som håller till i öppet vatten som Cyprichromis eller Paracyprichromis. Det är en vackert färgad ciklid som ständigt håller sig sysselsatt med att söka genom sanden i jakt på föda.
Callochromis macrops hane vid Namansi i Tanzania.
Foto: Ad Konings
Callochromis macrops.
Foto: Göran Åstebro
Callochromis macrops, Tanzania.
Foto: Niclas Olausson
Callochromis macrops.
Foto: Josefin Borglin
Callochromis macrops yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Callochromis macrops från Katoto i Zambia.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia