Chindongo flavus

Johnson, 1974
Chindongo flavus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Pseudotropheus elongatus ’dinghani’, Pseudotropheus flavus.

Vad namnet betyder

Chindongo kommer från det lokala språket i Malawi och betyder små klipplevande fiskar. Artepitetet flavus betyder ”gul” på latin och syftar på den distinkta gula färgen hos hanar.

Utbredning

Förekommer endemiskt vid Chinyankwazi Island och vid Chinyamwezi Reef i Lake Malawi National Park, vilket också är typlokal.

Storlek och utseende

De blir upp till cirka 9 cm i naturen, men kan bli upp till 12 cm i akvarium. Hanar har en vackert gul färg med dragning åt gulgrön, och mörka tvärgående band. Honor och ungfiskar är mer brun-gula. Hanar är något större och har längre fenor med stora distinkta äggfäckar på analfenan.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av algmatta (aufwuchs) som växer på stenar och klippor, den innehåller även små ryggradslösa djur och zooplankton som ingår i dieten. I akvarium kan den ges en varierad kost bestående av till exempel räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten lever nära klippor på djup mellan 7–18 meter. Att den inte finns på grundare vatten tror man kan bero på dess gyllengula färg, vilket gör den mer synlig för predatorer som fåglar.

Akvarium

Ett akvarium på minst 300 liter rekommenderas för Chindongo flavus. Hanar är starkt territoriella och aggressiva mot andra hanar av den egna arten, för att hålla mer än en hane rekommenderas ett akvarium på minst 450 liter. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer med många gömställen, som bör placeras för att möjliggöra flera revir och minimera konflikter.

Lek

Hanar är territoriella och gräver små gropar under eller mellan stenar för lek. Lekmogna honor lockas till hanens lekgrop där leken sker. Honan ruvar ägg och larver i cirka tre veckor innan ynglen, 20–30 stycken, släpps i grunda skyddade områden. Ynglen har samma blå färg som vuxna och är självständiga efter att de släppts. Ynglen är först bruna, hanarnas gula färg utvecklas efterhand.

Allmänt

Chindongo flavus är känd för sitt aggressiva beteende och kräver mycket utrymme i akvarium. Den bör inte hållas med arter som påminner om den utseendemässigt, som till exempel arter ur elongatus-komplexet, för att undvika aggressioner. Arten är populär inom akvariehobbyn på grund av hanarnas vackra och ovanliga färgteckning. Utseendet påminner om en geting, och den är också lika envist aggressiv.

Eftersom den bara förekommer i Lake Malawi National Park där det krävs särskilt tillstånd att fånga fisk exporteras den bara sporadiskt.
Chindongo flavus, hane.
Foto: Michael Persson
Chindongo flavus, hona.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia