Copadichromis borleyi

Iles, 1960
Copadichromis borleyi, hane från Kadango.
Foto: Christian Alfredsson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 350 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Arten beskrevs ursprungligen som Haplochromis borleyi av Iles år 1960, och har senare klassificerats om till Cyrtocara borleyi och slutligen Copadichromis borleyi.

Inom akvariehobbyn används flera olika handelsnamn för olika populationer av arten, exempelvis; ”Haplochromis goldfin”, ”Haplochromis borleyi”, ”Haplochromis red kadango”, ”Haplochromis borleyi redfin”, ”Borleyi eastern”, ”Kadango”.

Vad namnet betyder

Copadichromis kombinerar grekiskans ”kopadi” (fiskstim) med ”chromis”, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet borleyi hedrar H.J.H Borley deltog i studierna av Malawisjön mellan 1938 och 1939 tillsammans med forskarna Ethelwynn Trewavas och Kate Ricardo.

Utbredning

Arten finns i ett stort antal färgvarianter runt hela sjön där det finns klippkuster. Dock saknas den vid Likoma- och Chizumulu Islands. Artens typlokal är Nkhata Bay i Malawi.

Storlek och utseende

Hanar av Copadichromis borleyi blir till 16 cm i sin naturliga miljö, medan honorna är något mindre. I akvarium med god tillgång till kraftig föda kan arten bli upp till 18 cm. Könsmogna hanar får blått huvud och ibland upp på ryggen, samt fenor. Kroppsfärgen varierar mellan olika populationer, ofta gul eller röd. Bröstfenorna är långt utdragna, och ryggfenan har en vit kant. Den rödaste varianten kommer från området kring Kadango i den sydöstligaste delen av Malawisjön. I den populationen har honorna röda fenor.

Honorna är brungrå, i vissa populationer med gula, orange eller röda fenor. Båda könen har ett grundmönster med tre punkter utmed kroppssidorna som kan vara mer eller mindre tydliga.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Copadichromis borleyi främst på plankton i den öppna vattenmassan och små ryggradslösa djur i bottensubstratet. Honor och icke-revirhävdande hanar samlas i stora stim i sitt födosök. I akvarium bör den ges en varierad kost med högt proteininnehåll som exempelvis räkmix, ett torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Lever vanligtvis i öppet vatten ovanför stora stenblock, och observeras vid ett genomsnittligt djup på 10 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Copadichromis borleyi bör rymma minst 350 liter. Akvariet inreds med stora öppna ytor med ett finkornigt bottenmaterial, en väl tilltagen simyta samt större stenar för att efterlikna den naturliga miljön och för att skapa revirgränser och gömställen.

Lek

Det är en maternal munruvare. Hanen försvarar lekområden vid stora stenblock, och leken sker ofta på lodräta ytor eller under överhängande klippor. I vissa populationer, exempelvis Kadango, bygger hanar plattformar av sand på stenblock för att skapa tydliga lekområden. Honorna ruvar äggen och larver i drygt tre veckor. En typisk kullstorlek är på mellan 35 och 60 yngel.

Allmänt

Copadichromis trewavasae är en fredlig och lugn art som bör hållas med andra ciklider med liknande temperament, som till exempel Aulonocara eller Lethrinops. Undvik arter som liknar den för att minimera aggressioner och risken för hybridisering. Den hålls bäst i en grupp med en hane tillsammans med några honor. Könsmogna hanar är starkt revirhävdande mot andra hanar; för att hålla mer än en hane behövs gott om utrymme.

Det är en vackert färgad ciklid med många olika färgvarianter som blivit mycket populär inom akvariehobbyn.
Copadichromis borleyi, ”Red fin” hona från Kadango, Malawi.
Foto: Michael Persson
Copadichromis borleyi ”Goldfin” hane från Benga, Malawi.
Foto: Michael Persson
Copadichromis borleyi hane från Mbenji Island, Malawi.
Foto: Michael Persson
Copadichromis borleyi, ”Red fin” hane från Kadango, Malawi.
Foto: Håkan Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia