Copadichromis chrysonotus

Boulenger, 1908
Copadichromis chrysonotus, hane.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderHaplochromis-gruppen
Max Storlek: 16 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Copadichromis chrysonotus har haft flera vetenskapliga namn genom historien. Den beskrevs först som Paratilapia chrysonota av George Boulenger 1908 och har därefter omklassificerats flera gånger, bland annat som Haplochromis chrysonotus och Cyrtocara chrysonotus. Sedan 1989 är det officiella namnet Copadichromis chrysonotus. Arten kallas ibland för ’Haplochromis jacksoni’.

Vad namnet betyder

Copadichromis kombinerar grekiskans ’kopadi’ (fiskstim) med chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet chrysonotus kommer från från grekiskans chryso (guld) och notus (rygg), vilket syftar på bläsen hos könsmogna hanar.

Utbredning

Förekommer runt hela Malawisjön där det finns lämpliga miljöer, men den är ganska ovanlig. Typlokalen är inte närmare preciserad.

Storlek och utseende

Hanarna kan bli upp till 16 cm, medan honorna är mindre och når ungefär 9 cm. Lekande hanar är intensivt blå med en vit eller ljusgul bläs som sträcker sig från nosen längs ryggfenan. Honorna är silvergrå med en lätt grön ton. Både hanar och honor har tre mörka fläckar längs sidorna, men dessa är mindre framträdande hos lekande hanar. Det finns inga tydliga utseendemässiga skillnader mellan de olika lokala populationerna.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig arten huvudsakligen på zooplankton. I akvarium bör födan ha högt proteininnehåll, exempelvis räkmix med hög andel räkor eller fisk. Torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis är också lämpliga alternativ.

Naturlig miljö

Arten lever i pelagiska områden i lugna bukter, där den bildar stim ovanför stenbottnar och klippor. Den vistas ofta nära ytan och långt ovanför botten vilket är unikt bland utaka-gruppen.

Akvarium

För att hålla Copadichromis chrysonotus rekommenderas ett akvarium på minst 300 liter. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen, samtidigt som det finns gott om öppna ytor.

Lek

Copadichromis chrysonotus är en munruvare som leker i öppet vatten, hanarna håller tredimensionella revir. Leken sker nära ytan, där honan samlar upp äggen i munnen för befruktning. Honan ruvar äggen i ungefär tre veckor innan ynglen släpps ut i grunt vatten med vegetation. Vanligtvis består en kull av 15–30 yngel, men upp till 40 kan förekomma.

Allmänt

Copadichromis chrysonotus är en fredlig och lugn art som bör hållas med andra ciklider med liknande temperament, som till exempel Aulonocara. Det är fördel om man kan ha en grupp fiskar med en hane tillsammans med 2-3 honor.
Copadichromis chrysonotus, hane.
Foto: Patrik Hultqvist

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia