Coptodon rendalli

Boulenger, 1897
Coptodon rendalli, vid Chiloelo i Moçambique.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 30 cm
Minsta akvarievolym: 600 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Coptodon rendalli beskrevs ursprungligen som Chromis rendalli av George Albert Boulenger 1896. Några av de många synonymer som finns är Tilapia melanopleura rendalli, Tilapia rendalli och Tilapia rendalli rendalli. Den kallas även ”Rödbuks-tilapia”.

Vad namnet betyder

Coptodon kommer från grekiskans ”kopto” (skära eller klippa), vilket syftar på tandstrukturen hos släktets arter som är anpassad för att beta växtmaterial. Artepitet rendalli hedrar den brittiske zoologen Dr. Percy Rendall (1861–1947) som samlade in typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning.

Utbredning

Arten förekommer i stora delar av södra och centrala Afrika. Den finns i många floder som Shaba, Upper Kasaï, Lualaba, och Zambezi, samt i flera större sjöar som Malawi, Tanganyika, Chilwa och Chiuta. Den förekommer även i Östafrika i flodsystem som Shirefloden och i kustnära sjöar. Utöver sitt naturliga utbredningsområde har arten introducerats och odlas som matfisk i flera andra områden, både inom Afrika och på andra kontinenter.

Storlek och utseende

Coptodon rendalli kan bli upp till 30 cm lång i naturen, men i akvarium blir den oftare runt 20–25 cm. Honorna är generellt mindre och har en rundare kroppsform jämfört med hanarna, som ofta utvecklar något längre fenstrålar på rygg- och analfenorna. Hanarna kan också få mer intensiva färger under lekperioden.

Foder

Arten livnär sig i naturen huvudsakligen vattenväxter, alger och detritus (organiskt slam), men också vattenlevande ryggradslösa djur och små fiskar. I akvarium accepteras de flesta foder, men den bör erbjudas en varierad kost bestående av exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever i olika miljöer men föredrar lugna, växttäta områden vid sjö- och flodkanter, översvämningar och träsk. Den är anpassningsbar och klarar stora variationer i temperatur och vattenparametrar.

Akvarium

Coptodon rendalli är en storväxt ciklid som behöver gott om utrymme. Därför rekommenderas ett akvarium på minst 600 liter, som är minst 2 meter långt, men gärna ännu större. Akvariet inreds med ett finkornigt bottensubstrat och med stora stenar och rötter som bildar gömställen. För att efterlikna artens naturliga livsmiljö kan inredningen kompletteras med tåliga växter. Använd växter som inte äts upp av växtätande fiskar, och förankra växterna väl eftersom arten gräver mycket. En kraftig filtrering och god cirkulation är nödvändig.

Lek

Coptodon rendalli är Malawisjöns enda substratruvande ciklid. Under leken grävs en stor grund grop med en diameter på 0,5 till 1,2 meter, där honan lägger upp till 1000 ägg. Äggen kläcks efter cirka 3–5 dygn beroende på vattentemperaturen, och ynglen blir frisimmande efter ytterligare 7–10 dagar. Ynglen vaktas intensivt av båda föräldrarna och leds runt i reviret där de skyddas tills de är cirka 2 cm stora.

Allmänt

Coptodon rendalli är en tålig och fredlig art, men den kan visa territoriellt beteende, särskilt under lek. Den passar bäst tillsammans med andra robusta arter som inte är för små och därmed riskerar att bli byten. I Malawisjön är det en viktig matfisk.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia