Shuja horei

Günther, 1894
Shuja horei, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderTropheini-gruppen
Max Storlek: 19 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Shuja horei beskrevs ursprungligen som Chromis horei av Albert Günther år 1894. Genom historien har arten haft flera vetenskapliga namn som Tilapia rubropunctata, Tilapia fasciata tanganaicae, Tilapia horii, Haplochromis horei, och Ctenochromis horei.

Vad namnet betyder

Shuja kommer från det swahilianska ordet ”shujaa” som betyder ”modig person” eller ”krigare”, vilket syftar på det anmärkningsvärt territoriella beteendet hos släktets hanar. Artepitetet horei hedrar missionären Edward Coode Hore som var verksam i Ujiji vid Tanganyikasjön 1877-1888.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjön och flera av dess tillflöden. Typmaterialet för arten samlades in av Edward Coode Hore vid Moliro i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

Hanar av Shuja horei blir upp till 19 cm, medan honor sällan blir mer än 14 cm. Hanarna är markant större och visar starkare färger med inslag av svart, gult och rött på strupen samt orangeröda prickar på kroppens sidor. Det finns inga kända geografiska varianter, men nordliga populationer kan ha en något mörkare grundfärg.

Foder

I naturen är det en allätare som lever på ryggradslösa djur, småfiskar, och växter. I akvarium bör kosten vara varierad med både animaliska och vegetabiliska inslag. Exempel på lämpliga foder är räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i sedimentrika miljöer på grunt vatten i sandiga områden med växtlighet, ofta Vallisneria och Ceratophyllum.

Akvarium

Akvariet för Shuja horei bör rymma minst 400 liter, men gärna större. Inredningen bör bestå av ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen. För att efterlikna artens naturliga levnadsmiljö kan inredningen kompletteras med tåliga växter.

Lek

Det är en maternal munruvare med kullar mellan 25 och 100 ägg. Honorna ruvar i omkring 3 veckor. Hanar bildar revir och konkurrerar om honor genom att jaga bort rivaler från reviret. Den utsätts ibland för parasitism av Synodontis-malar, vars yngel kläcks och konkurrerar ut artens egna yngel.

Allmänt

Shuja horei är starkt territoriell och aggressiv, det behövs rejält med utrymme för att hålla mer än en hane. Det är viktigt att det finns gott om gömställen i akvariet för jagade fiskar.
Shuja horei, hane.
Foto: Kent Engberg
Shuja horei.
Illustration: J. Green, Public domain, via Wikimedia Commons
Shuja horei, hane.
Foto: Kent Engberg

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia