Ctenopoma kingsleyae

Günther, 1896
Ctenopoma kingsleyae.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderLabyrintfiskar

Max storlek: 25 cm

Minsta akvarievolym: 200 liter

Temperatur: 24 – 28 °C

pH: 6.0 – 8.0

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Ctenopoma är sammansatt av grekiskans ktenos och poma som betyder kam och täcka. Kingsleyae efter den brittiska upptäcktsresanden Mary Kingsley (1862 – 1900) som var en av de första att utforska Västafrikas fiskfauna.

Handelsnamn och synonymer

Anabas kingsleyae, Anabas petherici, Kingsley’s klätterfisk.

Storlek

I naturen kan den bli upp till 25 centimeter men i akvarium sällan mer än 20 centimeter. Båda könen har en gråbeige färg. Hanar får tydligt taggigare områden vid gälarna och under ögonen.

Foder

Den naturliga födan består främst av småfisk och olika ryggradslösa djur. Bör ges en varierad föda med animaliska torrfoder och frysfoder som bas, gärna med inslag av levande foder ibland. Den kan behöva tillvänjning för att acceptera torrfoder. Räkor, musslor och mask är uppskattade foder.

Akvarium

Artakvariet bör rymma minst 200 liter. Inredningen ska erbjuda gott om gömställen i form av tät plantering, stenar och rötter. Det bör också finnas flytväxter som dämpar belysningen.

Biotop

Deras naturliga livsmiljö är floder i regnskogen med långsamtflytande vatten, ofta nära kusten. Den hittas även i små dammar och träsk. Lever ofta i skydd av tät vegetation.

Lek

Lek i akvarium är ovanligt. Det är en romspridare som släpper äggen och leker i öppet vatten, oftast sker leken på natten. Äggen stiger sedan upp och fastnar bland flytväxter. Äggen kläcks efter cirka 24 timmar och ynglen är frisimmande efter ytterligare två dygn.

Utbredning

Förekommer från Senegal i väster till Demokratiska Republiken Kongo i öster. Arten är utbredd i skogsområdena vid Kongobäckenet, samt övre och nedre Guineas avvattningsområde.

Övrigt

Ctenopoma kingsleyae är en storväxt klätterfisk som ser mindre fiskar som föda. Den kan vara ganska aggressiv men samtidigt något skygg. Inom arten kan de vara kraftigt aggressiva så de hålls bäst i par. Namnet klätterfisk kommer ifrån att den har taggar på gälarna som kan användas för att förflytta sig på land till andra närliggande vattendrag, det är därför viktigt med tätslutande täckglas. Det är också en labyrintfisk som i huvudsak andas med en luftkammare (labyrintorgan) ovanför gälarna, och drunknar i vatten om den inte får möjlighet att komma upp till ytan för att hämta luft. Bra sällskap är andra robusta och tillräckligt stora arter. Medelstora västafrikanska ciklider som inte är alltför aggressiva fungerar som sällskap.
Ctenopoma kingsleyae.
Foto: Robin Hedström

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia