Cynotilapia afra

Günther, 1893
Cynotilapia afra, Jalo Reef.
Foto: Andrzej Przezdziecki

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Cynotilapia afra beskrevs ursprungligen som Hemichromis afer av Albert Günther år 1893. Arten har sedan dess genomgått flera taxonomiska omklassificeringar. Namnet ändrades senare till Paratilapia afra. Microchromis zebroides räknas som en synonym. Cynotilapia ’mbamba’ var en felidentifiering som senare korrigerades.

Vad namnet betyder

Cynotilapia är sammansatt av grekiskans ”kyōn” (hund) och ”tilapia”, som är ett annat ciklidsläkte. Det refererar till de stora, hundliknande tänderna som kännetecknar släktets arter. Artepitetet afra kommer från latinets ”afrum” (afrikansk), vilket refererar till artens geografiska ursprung i Afrika.

Utbredning

Arten förekommer runt Likoma- och Chizumulu Islands samt vid Mbenji Iskand och längs den centrala östra kusten från Undu Point i Tanzania till Makanjila Point i Malawi. Typlokalen för arten är inte närmare preciserad men antas vara Chizumulu Island.

Storlek och utseende

Cynotilapia afra är en medelstor mbuna som blir upp till 12 centimeter, medan honorna sällan blir mer än 10 cm. Utseendet på könsmogna hanar varierar kraftigt mellan de olika populationerna, men gemensamt är blå grundfärg med mörka och breda tvärgående band som ibland smälter ihop helt. Honor är blekare, silvergrå, med tvärgående band.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av plankton, inklusive alger, kiselalger och zooplankton. Hanarna som är mer stationära inom sina revir söker också sin föda i algmattan (aufwuchs) på stenar i reviret. I akvarium är det lämpligt att erbjuda en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten är representerad i så gott som alla miljöer med stenar och klippor, och i övergångszonen mot sandbottnar. Den hittas oftast på djup mellan 15 och 20 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Cynotilapia afra bör rymma minst 200 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen och revirgränser. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter.

Lek

Cynotilapia afra är en maternal munruvare. Hanarna försvarar revir vid grottor och klippskrevor där den lockar könsmogna honor för att leka. Efter leken ruvar honan ägg och larver i omkring tre veckor, och drar sig under denna tid undan till en skyddad plats. Efter att de frisimmande ynglen släppts, lämnas de ofta att klara sig själva. Den normala kullstorleken varierar mellan 15 och 35 yngel.

Allmänt

Cynotilapia afra är måttligt aggressiv i samband med lek, annars är den förhållandevis lugn och fredlig. Den passar bäst i sällskap med andra mbunas med liknande temperament och storlek. Det kan också vara en fördel att hålla en grupp med flera hanar för att sprida ut hanarnas aggressioner, förutsatt att akvariet är tillräckligt stort. Undvik att hålla den med arter som har ett liknande utseende för att minska hanarnas aggressivitet och risken för hybridisering.
Cynotilapia afra hane från Jalo Reef.
Foto: Markus Andersson
Cynotilapia afra hane från Likoma Island, Malawi.
Foto: Michael Persson
Cynotilapia afra hona från Likoma Island, Malawi.
Foto: Michael Persson
Cynotilapia afra hane från Nkhata Bay, Malawi.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia