Dimidiochromis compressiceps

Boulenger, 1908
Dimidiochromis compressiceps.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 24 cm
Minsta akvarievolym: 450 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Vanliga handelsnamn är ”Ögonätaren” och det lokala namnet ”Chimpeni”, vilket betyder ”stor kniv” på ett av de språk som talas runt Malawisjön. Tidigare vetenskapliga namn på arten är bland annat Paratilapia compressiceps, Haplochromis compressiceps och Cyrtocara compressiceps.

Vad namnet betyder

Dimidiochromis kommer från latinets dimidius (delad eller halv), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet compressiceps kommer från latinets compressus (sammanpressad) och och det grekiska ordet ceps (huvud), vilket på ett tydligt sätt beskriver artens karakteristiskt smala och hoptryckta huvudform.

Utbredning

Förekommer runt hela Malawisjön, samt i Shire River och Malombesjön. Den har en bred utbredning och hittas i olika miljöer, från strandnära områden till djupare vatten. Arten har anpassat sig till både vegetationsrika zoner och öppet vatten, vilket gör den flexibel i val av livsmiljöer.

Storlek och utseende

Denna art kan nå en imponerande storlek. Hanar blir upp till 25 cm långa, medan honor vanligtvis når en maxlängd på 20 cm. Kroppen är långsträckt och starkt komprimerad från sidorna, vilket ger fisken en strömlinjeformad och smal profil. Könsmogna har en färgteckning med metalliskt blå eller grön kropp och röda kanter på fenorna. Honor och ungfiskar har en silverfärgad kropp med mörka längsgående ränder, vilket ger ett effektivt kamouflage i den naturliga miljön. Hos populationerna vid Chizumulu Island och Cobwé är individer som inte försvarar revir guldgula istället för silverfärgade.

Foder

I naturen är Dimidiochromis compressiceps en skicklig rovfisk som jagar mindre fiskar, särskilt yngel av Utaka-ciklider. Med sin smala kroppsform och förmåga att gömma sig i vegetation är den perfekt anpassad för att överraska sitt byte. I akvarium är arten flexibel och accepterar de flesta typer av foder, men en proteinrik diet är viktig för dess välmående. En bas av räkmix och torrfoder kan kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött. Levande fisk kan ibland ges för att stimulera dess naturliga jaktinstinkter.

Naturlig miljö

Den lever ofta i vegetationsrika områden, särskilt nära strandzonen där det finns gott om gömställen bland växter. Den smala kroppen gör det möjligt för fisken att smälta in bland vattenväxter som Vallisneria medan den väntar på att byten ska komma inom räckhåll.

Akvarium

För att hålla denna art behövs ett rymligt akvarium med en volym på minst 450 liter för några individer, men helst större om man planerar att hålla dem i grupp eller tillsammans med andra arter. Akvariet bör ha gott om simutrymme och inredas med både öppna ytor och gömställen, exempelvis stenformationer och växter. Ett kraftfullt filtreringssystem är nödvändigt eftersom rovfiskar som denna tenderar att skräpa ner vid matning.

Lek

Munruvare, i naturen gräver hanen en liten lekgrop i sanden med en diameter på cirka 25 cm. En lekmogen hona lockas till hanens lekgrop där leken sker. Honan ruvar cirka tre veckor, och hon skyddar ofta ynglen den första tiden efter att de blivit frisimmande. Normal kullstorlek mellan 50 och 80 yngel, men i undantagsfall kan den få betydligt större kullar.

Allmänt

Dimidiochromis compressiceps är en imponerande ciklid som kombinerar ett unikt utseende med spännande beteenden. Trots sin rovinstinkt är den förhållandevis fredlig mot andra arter som inte är potentiell föda. Den kan hållas tillsammans med andra större malawiciklider med liknande temperament, men det är viktigt att undvika små fiskar som riskerar att bli uppätna.

Den är populär inom akvariehobbyn för sitt unika utseende, sina starka färger och sina intressanta jaktstrategier. Namnet ”ögonätaren” har sitt ursprung i påståenden om att arten attackerar ögonen på andra fiskar, men detta beteende har inte bekräftats.
Dimidiochromis compressiceps vid Same Bay på Chizumulu Island.
Foto: Ad Konings
Dimidiochromis compressiceps.
Foto: Michael Persson
Dimidiochromis compressiceps.
Foto: Nils Holmström
Dimidiochromis compressiceps.
Foto: Ad Konings
Dimidiochromis compressiceps.
Foto: Christian Alfredsson
Dimidiochromis compressiceps, par med ägg.
Foto: Peter Magnusson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia