Dimidiochromis dimidiatus

Günther, 1864
Dimidiochromis dimidiatus hane, Senga Bay.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderRovfiskar och övriga
Max Storlek: 20 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Denna art har tidigare gått under flera vetenskapliga namn: Hemichromis dimidiatus (Günther, 1864), Paratilapia dimidiata (Boulenger, 1898), Haplochromis dimidiatus (Regan, 1922) och Cyrtocara dimidiata (Mayland, 1982). Slutligen namngavs den Dimidiochromis dimidiatus av Eccles och Trewavas 1989. I handeln är arten sällsynt, och inga särskilda handelsnamn har etablerats för den.

Vad namnet betyder

Dimidiochromis kommer från latinets dimidius (delad eller halv), kombinerat med slutledet chromis, som är vanligt bland ciklidsläkten och hämtat från det marina släktet Chromis. Artepitetet dimidatus betyder också ”halv” på latin och refererar till det tydliga horisontella bandet som delar fiskens kropp i två nästan lika stora delar.

Utbredning

Förekommer i hela Malawisjön men är vanligare i sjöns norra delar, och påträffas sällan i södra delen.

Storlek och utseende

Detta är den minsta arten i sitt släkte, med en maxlängd på cirka 20 cm för hanar, medan honor är ännu något mindre. Kroppsformen är långsträckt och något hoptryckt från sidorna, med ett karaktäristiskt horisontellt band som sträcker sig från huvudet till stjärtfenan, där det avslutas i en stor fläck. Den har en lägre kroppsform än släktets övriga arter. Könsmogna hanar får en metalliskt ljusblå färg med röda kanter på rygg-, stjärt- och analfenan. Honor och ungfiskar är silverfärgade.

Foder

I naturen livnär sig arten främst på småfisk och större ryggradslösa djur. I akvarium är arten flexibel och accepterar de flesta typer av foder, men en proteinrik diet är viktig för dess välmående. En bas av räkmix och torrfoder kan kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Dimidiochromis dimidiatus trivs i strandnära områden med sandbottnar, ofta på djup mellan 1 och 3 meter. Dessa miljöer är ibland kombinerade med vegetationsinslag som snår av Vallisneria, vilket ger skydd och möjlighet att smälta in.

Akvarium

För att hålla denna art behövs ett rymligt akvarium med en volym på minst 400 liter för några individer, men helst större om man planerar att hålla dem i grupp eller tillsammans med andra arter. Akvariet bör ha gott om simutrymme och inredas med både öppna ytor och gömställen, exempelvis stenformationer och växter. Ett kraftfullt filtreringssystem är nödvändigt eftersom rovfiskar som denna tenderar att skräpa ner vid matning.

Lek

En munruvare vars lekbeteende men inte vet så mycket om, även om den odlats i akvarium. Troligtvis följer det mönstret för släktets övriga arter.

Allmänt

Dimidiochromis dimidiatus är en förhållandevis skygg som hålls bäst tillsammans med andra rovciklider. Den är känslig för stress och bör ges gott om utrymme och gömställen.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia