Gnathochromis permaxillaris

David, 1936
Gnathochromis permaxillaris.
Foto: Frank Nørby

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 20 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Gnathochromis permaxillaris beskrevs ursprungligen som Limnochromis permaxillaris av David år 1936. Den kallas ibland för ”dammsugarciklid”.

Vad namnet betyder

Gnathochromis är sammansatt av grekiskans ”gnathos” (käke) och ”chromis”, som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet permaxillaris kommer från latinets ”per” (överdrivet) och ”maxillaris” (syftar på överkäken), vilket beskriver artens stora och framträdande överläpp.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjön men är inte så vanlig. Typlokalen för arten är inte närmare preciserad.

Storlek och utseende

I sin naturliga livsmiljö blir Gnathochromis permaxillaris upp till 18 cm, medan den kan bli lite större i akvarium. Den är robust ciklid med snabelformad nos, där överläppen är platt och förlängd som ett “dammsugarmunstycke”. Kroppsfärgen är brun med mörkare fläckar. Det finns små geografiska variationer, exempelvis är individer från Burundi lite gulare och har kortare överläpp än de från Zambia. Det finns inga tydliga skillnader mellan könen, förutom att hanar generellt är större än honor.

Foder

Den naturliga födan består främst av zooplankton som söks i bottensubstratet med hjälp av den specialkonstruerade munnen. I akvarium accepteras de flesta foder, men den bör erbjudas en variation av foder som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel protein, olika torrfoder anpassade för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Den lever oftast vid leriga bottnar nära klippor, på varierande djup mellan 30 och 200 meter.

Akvarium

Ett akvarium för Gnathochromis permaxillaris bör rymma minst 400 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som skapar gömställen för att efterlikna dess naturliga levnadsmiljö. Gömställen minskar stress genom att skapa naturliga revir och skydd för jagade individer samt dämpar aggressioner. Eftersom arten söker föda i bottensubstratet är öppna sandytor viktiga.

Lek

Arten är en biparental munruvare, vilket innebär att båda föräldrarna turas om att ruva äggen och larverna. Lek sker ofta i gropar grävda i sanden, nära klippor. Äggen kläcks efter fem dagar, och ynglen blir frisimmande efter 12 dagar. En kull kan bestå av mellan 30 och 100 ägg. Det är svårt att få fungerande par, och det är därför bäst att börja med en grupp unga individer som får bilda par naturligt.

Allmänt

Gnathochromis permaxillaris är en relativt lugn och fredlig ciklid gentemot andra arter. Den kan dock vara aggressiv mot artfränder, speciellt under lek. Under lektiden försvarar paret sina revir intensivt. Den passar bäst tillsammans med andra robusta tanganyikaciklider som inte är för små, eftersom de då riskerar att bli byte.
Gnathochromis permaxillaris.
Foto: Thomas Hytting
Gnathochromis permaxillaris.
Foto: Ad Konings
Gnathochromis permaxillaris.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
Gnathochromis permaxillaris.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia