Greenwoodochromis chrysti

Trewavas, 1953
Greenwoodochromis chrysti från Cape Chaitika.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderÖvriga
Max Storlek: 18 cm
Minsta akvarievolym: 300 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lepidochromis christyi, Limnochromis christyi.

Vad namnet betyder

Greenwoodochromis efter Peter Humphry Greenwood (1927–1995), en framstående brittisk iktyolog som specialiserade sig på ciklider från de stora östafrikanska sjöarna. Slutledet chromis är ett vanligt inslag i ciklidernas släktnamn och kommer från det marina släktet Chromis. Artepitetet christyi hedrar Cuthbert Christy (1863–1932), läkare, zoolog och upptäcktsresande, som samlade in typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning.

Utbredning

Arten är endemisk för Tanganyikasjön och förekommer troligt runt hela sjön där det finns lämpliga miljöer.

Storlek och utseende

Hanar blir lite större än honor och kan bli upp till 18 cm, medan honor når en maxlängd på 15 cm. Hanarna får också längre fenor när de blir vuxna. Könsmogna honor har en rundad buk som kan skimra i ljuset, särskilt på den främre delen av kroppen. Greenwoodochromis christyi har en avlång kropp som är grå eller ljusbrun i färgen. På sidorna syns sex tydliga, mörka vertikala band. Munnen är lite lutande, vilket ger fisken ett karaktäristiskt utseende. Jämfört med den närbesläktade Greenwoodochromis bellcrossi är kroppen mindre tillplattad från sidorna, och ögonen är mindre.

Foder

I sin naturliga miljö äter Greenwoodochromis christyi små ryggradslösa djur, som insektslarver och kräftdjur, som den hittar i bottenlagret. I akvarium rekommenderas proteinrikt foder som räkmix med hög andel räkor/fisk, torrfoder anpassat för karnivora (köttätande) fiskar, eller frysfoder som mysis, krill eller musselkött.

Naturlig miljö

Arten är främst knuten till djupa klippiga områden och övergångszoner mellan stenig och lerig botten. Den observeras ofta på djup mellan 25 och 100 meter.

Akvarium

Akvariet bör rymma minst 300 liter och inredas med stenformationer som bildar grottor och gömställen. Bottenmaterialet bör vara finkornigt. Eftersom arten lever på större djup i sin naturliga miljö uppskattar den dämpad belysning och en lugn omgivning.

Lek

Greenwoodochromis christyi är en biparental munruvare, vilket innebär att både hanen och honan tar hand om avkomman. Lek sker ofta i ett skyddat område, till exempel mellan stenar eller i en hålighet. Efter att honan lagt äggen tar hon upp dem i munnen, där de befruktas av hanen. Båda föräldrarna turas om att ruva äggen och skydda ynglen under deras första veckor. Ynglen hålls ofta i munnen tills de är tillräckligt stora för att klara sig själva.

Allmänt

Trots sin storlek är Greenwoodochromis christyi förhållandevis lugn jämfört med andra stora ciklider, men den är territoriell och kan vara aggressiv under lek. I akvarium hålls den bäst tillsammans med andra lugna och likasinnade arter. Exempelvis medelstora ciklider som Cyprichromis eller Neolamprologus, så länge det finns tillräckligt med utrymme för alla fiskar att etablera sina egna territorier. Undvik att hålla den med mer aggressiva arter.
Greenwoodochromis chrysti från Cape Chaitika.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
Greenwoodochromis chrysti från Cape Chaitika.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia