Haplochromis chromogynos

Greenwood, 1998
Haplochromis chromogynos, hane.
Foto: Patrick Eriksson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 11 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Haplochromis chromogynos beskrevs formellt av Peter Humphry Greenwood år 1959. Arten har genom åren haft flera taxonomiska kombinationer, bland annat Haplochromis bicolor, Paratilapia bicolor, och Paralabidochromis chromogynos.

Vad namnet betyder

Haplochromis är sammansatt av grekiskans ”haploos” (enkel), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet chromogynos är sammansatt av grekiskans ”chromo” (färgad) och ”gyno” (kvinna), vilket syftar på honornas OB-mönster.

Utbredning

Arten förekommer endemiskt i Viktoriasjön, där den har hittats vid Zue Island, Mwanza Gulf och Napoleon Gulf. Artens typlokal är Napoleon Gulf nära Jinja i Uganda.

Storlek och utseende

Hanar blir upp till 11 centimeter, medan honor är något mindre. Honor har ett svartvitt, fläckigt (piebald) mönster som täcker både kroppen och fenorna. Hanar har ett liknande mönster men med extra blå och röda fläckar, särskilt på fenorna. Arten har en välvd pannprofil och tjocka läppar. Bröstfenorna är svarta med blå markeringar längs strålarna, ryggfenan är blåsvart med en röd kant, och stjärt- och analfenorna är svartfläckiga, blå vid basen och röda mot kanterna. Den har 2–3 äggfläckar på analfenans bakre del.

Foder

Arten livnär sig i naturen främst genom att skrapa på stenar för att få i sig alger och smådjur som lever bland algerna. Den har tänder som är anpassade för att filtrera ut djurprotein från alger. I akvarium accepterar den de flesta typer av foder och bör ges en varierad kost bestående av exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i övergångszonen mellan grunda sandbottnar och stenformationer, vanligtvis på djup ner till 7 meter. Den har även observerats beta alger vid klippbottnar.

Akvarium

Ett akvarium på minst 250 liter rekommenderas för en grupp på 20 individer. Akvariet inreds med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gott om gömställen. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Anubias, Microsorum eller Vallisneria. Växter bör förankras väl eftersom arten gräver en del i samband med lek.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 20 och 30 yngel. Honan ruvar ägg och larver i upp till tre veckor. Efter att ynglen blivit frisimmande fortsätter honan att vakta dem en tid och tar dem tillbaka i munnen vid fara.

Allmänt

Haplochromis chromogynos är mindre aggressiv än många andra ciklider från Viktoriasjön. En stor andel av båda könen hos Haplochromis chromogynos är piebald (OB)-färgade. Den bör hållas i en större grupp med fler honor än hanar. Tack vare sitt fläckiga mönster har den blivit en populär ciklid i akvarium.

Populationen minskade kraftigt på 1980-talet efter att nilabborren introducerades i Viktoriasjön.
Haplochromis chromogynos, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis chromogynos, hona med yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis chromogynos, yngel cirka 3 centimeter.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis chromogynos, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis chromogynos, hona.
Foto: Kevin Bauman
Haplochromis chromogynos, hane.
Foto: Patrick Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia