Haplochromis sp. 'golden duck'

Haplochromis sp. ’golden duck’.
Foto: Spencer Jack

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 250 liter
Temperatur: 23 –
27 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Haplochromis sp. ’golden duck’ är ett provisoriskt namn i väntan på arten ska beskrivas vetenskapligt. Tidigare kallades den Harpagochromis sp. ’golden duck’.

Vad namnet betyder

Haplochromis är sammansatt av grekiskans ”haploos” (enkel), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Handelsnamnet ’golden duck’ refererar till artens gyllene färg och dess likhet med en andunge i kroppsformen.

Utbredning

Arten förekommer i Kyogasjöns avvattningsområde, främst i Nawampasasjön.

Storlek och utseende

Hanar av Haplochromis sp. ’golden duck’ blir upp till 13 cm i sin naturliga miljö, men kan bli något större i akvarium. Honor blir sällan större än 10 cm. Arten har en robust kroppsform. Könsmogna hanar blir nästan helsvarta med ett gyllene skimmer i samband med lek, annars är de mörkt guldfärgade. Honor är guldfärgade med en svart horisontell linje längs sidan. Ungfiskar har vertikala band, som även kan framträda på vuxna fiskar vid stress.

Foder

I sin naturliga miljö livnär sig Haplochromis sp. ’golden duck’ främst på insekter, kräftdjur och mindre fiskar. I akvarium accepterar den de flesta fodertyper, men kosten bör spegla dess naturliga diet. Proteinrik räkmix och torrfoder utgör en bra bas, som kan kompletteras med frysfoder som mysis, krill och musselkött.

Naturlig miljö

Nawampasasjön är en grund sjö med ett maximalt djup på 6 meter. Vattenytan är ofta täckt med näckrosor och vattenhyacinter, och täta bestånd av papyrus växer längs stränderna. Temperaturen varierar mellan 23 och 28 °C, med ett pH på 7,2–8,2 och en hårdhet på 8–15°H.

Akvarium

Akvariet för Haplochromis sp. ’golden duck’ bör rymma minst 250 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gott om gömställen. Det är också viktigt med ett väl tilltaget simutrymme. Inkludera gärna också områden med tät växtlighet för att efterlikna dess naturliga miljö. Använd tåliga växter, exempelvis Anubias, Microsorum och Vallisneria.

Lek

Haplochromis sp. ’golden duck’ är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på 30–45 yngel. Hanen håller revir vid en grävd grop i bottenmaterialet och lockar till sig en lekmogen hona. Efter leken ruvar honan ägg och larver i 2–3 veckor. Ynglen är mörka och cirka 1 cm långa när de släpps.

Allmänt

Haplochromis sp. ’golden duck’ anses vara förhållandevis fredlig och kan hållas tillsammans med de flesta viktoriacikliderna med liknande storlek och temperament. Hanarna kan vara aggressiva mot varandra, särskilt under lekperioden. Den kan med fördel hållas i en mindre grupp med 2–3 hanar och 6–10 honor i ett större akvarium.

Arten är nära besläktad med, eller möjligen en lokal variant av Haplochromis sp. ’pallisa black slick’.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia