Haplochromis sp. 'matumbi hunter'

Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hane.
Foto: Patrick Eriksson

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

Haplochromis sp. ’matumbi hunter’ är ett provisoriskt namn i väntan på att arten ska beskrivas vetenskapligt. Den har även kallats Lipochromissp. ”matumbi hunter”.

Vad namnet betyder

Haplochromis är sammansatt av grekiskans ”haploos” (enkel), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Handelsnamnet ’matumbi hunter’ refererar till Matumbi Island där arten först upptäcktes, samt artens jaktbeteende.

Utbredning

Arten är bara känd från Matumbi Island i Mwanza Gulf i den sydligaste delen av Viktoriasjön, men den har troligen haft en större utbredning tidigare.

Storlek och utseende

Haplochromis sp. ’matumbi hunter’ är en relativt liten art som i sin naturliga livsmiljö blir cirka 9-10 cm, men kan bli lite större i akvarium. Kroppsformen är ovanligt slank, medan huvudet är kort och trubbigt. Arten har en bred svart linje mitt på kroppssidorna. Detta mönster har inte observerats hos andra Lipochromis-arter eller andra klipplevande ciklider. Könsmogna hanar blir gula på den nedre delen av kroppen, ofta med inslag av rött på bröstet och blått i fenorna. De har stora distinkta äggfläckar på analfenan. Honorna är i regel lite mindre än hanarna och har inte lika starka färger.

Foder

Artens naturliga föda består främst av zooplankton, larver, småfisk och fiskägg. Den har observerats stjäla ägg från andra munruvande ciklider. I akvarium accepteras de flesta foder, men kosten bör spegla artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll, kompletterat med frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever vanligtvis på 1-2 meters djup i miljöer med klippor eller stora stenblock.

Akvarium

Akvariet för Haplochromis sp. ’matumbi hunter’ bör rymma minst 200 liter och inredas med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer, vilka skapar gott om gömställen och avgränsade revir. Det är också viktigt med väl tilltaget simutrymme. Områden med tät växtlighet kan inkluderas för att efterlikna artens naturliga miljö. Använd tåliga växter, exempelvis Anubias, Microsorum och Vallisneria.

Lek

Det är en maternal munruvare som ofta leker på en flat sten eller klippa. Ruvningstiden är beroende av vattentemperaturen och varierar mellan 12 och 18 dagar. De behöver en lugn omgivning med tillgång till gömställen för att lyckas med ruvningen. I tätbefolkade akvarier blir honorna ofta stressade och klarar inte att ruva hela tiden ut, och äggen försvinner ofta redan efter några dagar. En normal kullstorlek är 10–25 yngel.

Allmänt

Haplochromis sp. ’matumbi hunter’ har en säregen, spolformad kroppsform. Det är en aktiv ciklid med mycket attityd hos båda könen. De ses ofta omringa eller mobba andra fiskar i grupp, förmodligen som ett sätt att samarbeta för att kunna stjäla ägg från munruvande honor. Arter ur släktet Pundamilia är lämpligt sällskap.
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hane.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hona med yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hona.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, yngel cirka 2 centimeter.
Foto: Michael Persson
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hona med yngel.
Foto: Patrick Eriksson
Haplochromis sp. ’matumbi hunter’, hona med yngel.
Foto: Patrick Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia