Haplochromis thereuterion

van Oijen & Witte, 1996
Haplochromis thereuterion, hane.
Josefin Borglin

Snabbfakta

Grupp: Viktoriaciklider (och från kringliggande område)
Max Storlek: 12 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
8.5
Rödlistning: Sårbar (VU)

Handelsnamn och synonymer

Haplochromis thereuterion beskrevs formellt av van Oijen och Witte år 1996. Andra namn som använts är Haplochromis sp. ’double stripe’ och Harpagochromis thereuterion.

Vad namnet betyder

Haplochromis är sammansatt av grekiskans ”haploos” (enkel), och ”chromis” som är vanligt i flera ciklidsläkten och kommer från det marina fisksläktet Chromis. Artepitetet thereuterion har sitt ursprung i grekiskans ”thereuteros” (jägare), vilket syftar på artens rovlystna födosöksbeteende.

Utbredning

Arten förekommer i den sydligaste delen av Viktoriasjön, längs klippiga stränder och öar i den norra delen Mwanza Gulf vid platser som Butimba Bay och Nyegezi Bay. Typlokalen för arten är Anchor Island vid Mwanza Gulf i Tanzania.

Storlek och utseende

Blir upp till 12 centimeter, honan är lite mindre. Den har en slank och strömlinjeformad kropp, vilket är typiskt för arter som är anpassade för att jaga sina byten. Könsmogna hanar blir blåsvarta med svarta bukfenor som ibland har inslag av rött, analfenan är till största delen röd, samt svart stjärtfena med röd kant. Ryggfenan är svart och skiftar i blått. Honor och icke könsmogna hanar är silverfärgade med två längsgående linjer på kroppssidan.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av insekter, men också zooplankton. Den jagar aktivt insekter i öppet vatten men bökar också i sediment för att hitta insektslarver. I akvarium accepteras de flesta foder, men fodret bör anpassas till artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix och torrfoder med högt proteininnehåll samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

Arten lever i öppet vatten nära yta vid sten- och klippmiljöer, ofta nära områden med vegetation där den har tillgång till föda.

Akvarium

Ett akvarium för Haplochromis thereuterion bör rymma minst 200 liter och erbjuda gott om fritt simutrymme. Akvariet inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen. Inredningen kan kompletteras med tåliga växter som Anubias, Microsorum och Vallisneria.

Lek

Det är en maternal munruvare med en typisk kullstorlek på mellan 10 och 25 yngel. Leken sker vid bottnen, där hanarna är territoriella och försvarar lekplatsen under en kort period. Efter leken ruvar honan ägg och larver i 14-17 dygn. Honan tar hand om de frisimmande ynglen i ytterligare en vecka innan de överges för att klara sig själva.

Allmänt

Haplochromis thereuterion är en fredlig ciklid, både inom den egna arten och mot andra fiskar. Välj sällskap med liknande temperament och som avviker så mycket som möjligt i utseende för att undvika hybridisering. Den rör inte växter och gräver inte mycket så den kan hållas i ett planterat akvarium.

Liksom många andra ciklidarter i Viktoriasjön som lever i öppet vatten har den drabbats mycket hårt av inplanteringen av Nilabborren.
Haplochromis thereuterion, hona.
Josefin Borglin
Haplochromis thereuterion, yngel 10-12 mm.
Foto: Michael Persson
Haplochromis thereuterion, yngel 20-25 mm.
Foto: Michael Persson
Haplochromis thereuterion, ruvande hona.
Foto: Michael Persson
Haplochromis thereuterion, ruvande hona.
Foto: Michael Persson
Haplochromis thereuterion, hona.
Foto: Patrick Eriksson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia