Jabarichromis pfefferi

Boulenger, 1898
Jabarichromis pfefferi vid Kalila i Tanzania.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderTropheini-gruppen

Max storlek: 14 cm

Minsta akvarievolym: 350 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Jabarichromis är sammansatt av ordet jabari som är swahili som betyder kejsare eller härskare, samt chomis som är grekiska och betyder färg eller färgglad. Härskare syftar på deras stora födosöksrevir som kan vara upp till 100 m2. Epitetet pfefferi efter den tyske zoologen Georg Johann Pfeffer (1854–1931)

Handelsnamn och synonymer

Shuja pfefferi, Gnathochromis pfefferi, Paratilapia pfefferi, Limnochromis pfefferi, Haplochrmomis pfefferi.

Storlek

Blir upp till 14 centimeter, hanen är något större än honan och har lite kraftigare färg. Kroppsfärgen är grå till svagt brun med vertikala mörka band. Det finns inga kända geografiska variationer, bortsett från att sydliga populationer har lite mörkare kroppsfärg.

Foder

Födan utgörs huvudsakligen av räkor som fångas i den öppna vattenkolumnen. Vuxna individer kan ibland ses i födosökande stim tillsammans med hanar av ‘Lamprologus’ calliurus. I akvarium accepteras de flesta foder, men den bör ges en varierad kost med till exempel en proteinrik räkmix, torrfoder eller frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Akvariet som bör rymma minst 350 liter inreds med ett finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen.

Biotop

Den lever företrädesvis i övergångszonen mellan klippiga substrat och sandbotten, på djup ner till 15 meter. Arten verkar föredra habitat som erbjuder tillgång gömställen och en varierad bottenstruktur. Ungfiskar ses ibland vid växtlighet.

Lek

Jabarichromis pfefferi är en maternal munruvare som producerar ett litet antal stora ägg per kull. I tätbefolkade populationer håller hanen ett lekrevir, annars sker utan revir på lämplig plats som kan vara var som helst på en öppen plats. Under leken avger honan några ägg åt gången och vänder sig snabbt för att samla upp dem i munnen. Samtidigt lockar hanen honan med sina äggfläckar på analfenan, vilket stimulerar henne att ta upp äggen samtidigt som de befruktas. Äggen avges och befruktas successivt tills leken är avslutad. Honan ruvar i omkring tre veckor. Sedan släpps ynglen bland vegetation i grunt vatten där de överges för att klara sig själva.

Utbredning

Förekommer över hela Tanganyikasjön. Typlokal är Kinyamkolo (idag Mpulungu) i Zambia.

Övrigt

Jabarichromis pfefferi är relativt fredlig mot andra ciklider, men kan vara ganska aggressiv mot artfränder. Hålls bäst i en liten grupp med en hane och 2-5 honor.

Det är en taxonomiskt svårplacerad art som flyttats runt mellan flera olika släkten sedan den ursprungliga beskrivningen år 1898. Efter en ny taxonomisk revidering år 2024 placerades den i det det nya släktet Jabarichromis där den för närvarande är den enda arten.
Jabarichromis pfefferi från Cape Chaitika i Zambia.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
Illustration: Georg Albert Boulenger, Public domain, via Wikimedia Commons
Jabarichromis pfefferi</em, illistration från originalbeskrivningen.

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia