Labidochromis sp. 'hongi'

Labidochromis sp. ’hongi’, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: MalawicikliderMbuna-gruppen

Max storlek: 9 cm

Minsta akvarievolym: 250 liter

Temperatur: 23 – 27 °C

pH: 7.5 – 8.5

Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Etymologi (vad betyder namnet)

Labidochromis är en sammansättning av latinets labido (tång eller hovtång), vilket syftar på de förstorade framtänderna som är kännetecknande för detta släkte. Chromis är ett vanligt inslag i namn på ciklidersläkten och härstammar från fisksläktet Chromis. Handelsnamnet ’hongi’ refererar till Hongi Island, där den mest färgstarka populationen finns.

Handelsnamn och synonymer

Hongi, Red top kimpuma, Labidochromis sp. ’kimpuma hongi’, Labidochromis sp. ’puulu’.

Storlek

Hanar blir upp till 9 cm, medan honorna är något mindre. Könsmogna hanar är blå med vertikala band längs kroppen och en gulorange bläs som sträcker sig från nosen upp på ryggen. Denna färg återfinns även i rygg- och stjärtfenan, medan analfenans nedre del är svart. Färgintensiteten varierar naturligt mellan populationer, och de mest färgstarka finns vid Hongi Island. Honor och icke könsmogna hanar har betydligt blekare färger.

Foder

En växtätare vars naturliga föda huvudsakligen består av alger, men också en del små ryggradslösa djur som den hittar i biomattan (aufwuchs) på stenar och klippor. I akvarium accepteras de flesta foder men den bör ges foder med en hög andel vegetabiliskt innehåll, som räkmix och torrfoder anpassat för herbivora (växtätande) fiskar. Som variation kan den ibland ges frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Ett akvarium på minst 250 liter rekommenderas. Inred med finkornigt bottenmaterial och stenformationer som bildar gömställen. Detta minskar aggressioner och skapar en trygg miljö för fiskarna.

Biotop

Lever i miljöer med stora stenar och i övergångszonen till sandbottnar, företrädesvis på djup mellan 5 och 10 meter.

Lek

Labidochromis sp. ’hongi’ är en munruvare med en kullstorlek på 15–30 yngel. Hanar försvarar revir kring en hålighet, dit lekmogna honor lockas. Honan ruvar ynglen i drygt tre veckor.

Utbredning

Förekommer längs den tanzaniska kusten i Malawisjön mellan Liuli i norr till Undu Reef i söder, en kuststräcka på knappt 70 kilometer.

Övrigt

Labidochromis sp. ’hongi’ är starkt territoriell och aggressiv, särskilt mot andra hanar inom arten. Därför är det viktigt att akvariet erbjuder gott om gömställen. Det är bäst att hålla en hane med flera honor och, om utrymmet tillåter tillsammans med någon annan art med liknande storlek och temperament. För att minska aggressioner och undvika hybridisering bör medinvånare skilja sig markant i utseende. För att hålla fler än en hane krävs betydligt större akvarium än angiven minimistorlek.

Arten förekommer i flera olika geografiska varianter, där främst färgen på panna, rygg, buk och fenor skiljer dem åt. Det kan variera från ljusbrun till orange. Den röda varianten som är vanligast i våra akvarier är en urvalsodlad variant som inte finns i naturen. Den allra rödaste odlingsstammen har odlats fram i Sverige och kallas ”hongi sweden”. Dessa behöver färgförstärkande foder för att behålla sin färgintensitet.

Arten upptäcktes under utforskningen av Malawisjöns tanzaniska kust i början av 1990-talet, en tidigare relativt outforskad region. De första exemplaren importerades till Sverige 1992, och sedan dess har arten blivit en av de mest populära malawicikliderna.
Labidochromis sp. ’hongi’, hane.
Foto: Lars Nilsson
Labidochromis sp. ’hongi’, ’röd’ hane.
Foto: Fredrik Pettersson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia