Lamprichthys tanganicanus

Boulenger, 1898
Lamprichthys tanganicanus.
Foto: Ad Konings

Snabbfakta

Grupp: Icke cikliderKillis
Max Storlek: 15 cm
Minsta akvarievolym: 200 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.5 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lamprichthys tanganicanus beskrevs ursprungligen av George Albert Boulenger år 1898 som Haplochilus tanganicanus. Synonyma namn är Mohanga tanganicana och Lamprichthys curtianalis. Inom akvariehobbyn kallas den ”tanganyika-killi” och ”tanganyika-lyktöga”.

Vad namnet betyder

Lamprichthys är sammansatt av grekiskans ”lampros” (ljus) och ”ichthys” (fisk). Artepitetet tanganicanus refererar till att arten förekommer endemiskt i Tanganykasjön.

Utbredning

Arten är endemisk till Tanganyikasjön och förekommer över hela sjön. Typlokalen för arten är Mbity Rocks i Zambia.

Storlek och utseende

Hanar av Lamprichthys tanganicanus kan bli upp till 15 cm, även om denna storlek är ovanlig hos individer i akvarier. Honor är mindre och blir sällan mer än 12 cm. Hanarna har en glänsande turkosblå kropp med två tydliga gula längsgående linjer på ryggen och små gula prickar över resten av kroppen. Alla fenor är intensiva gula. Honor är mer diskreta i sitt utseende med en silverfärgad kropp som har ett lätt blåaktigt skimmer på ovansidan.

Foder

Den naturliga födan består främst av små ryggradslösa djur och plankton som den fångar i den öppna vattenkolumnen. I akvarium är arten inte särskilt kräsen och accepterar de flesta foderalternativen. En varierad kost bestående av smått torrfoder, fryst eller levande foder som artemia och cyclops är lämplig.

Naturlig miljö

Arten lever i öppet vatten och uppehåller sig oftast ovanför sand- och stenbottnar, där den lever i stora stim.

Akvarium

Akvariet bör rymma minst 200 liter med gott om utrymme och en stor öppen vattenyta. Det är viktigt med tätslutande täckglas eftersom den gärna hoppar. Belysningen bör vara dämpad.

Lek

Det är en romspridare som sprider sina ägg i skrevor mellan stenar och bland klippor. Hanen lockar en lekmogen hona till en smal springa bland klipporna, där paret simmar omslingrat och släpper äggen. Äggen är glasklara och läggs i skyddade utrymmen mellan stenarna. Leken kan pågå i flera timmar, men bara ett fåtal ägg läggs åt gången. Äggen kläcks efter 4–6 veckor, vanligen på natten, vilket antas minska risken för predation. Ynglen söker sig snabbt till ytvattnet och bildar stim.

Allmänt

Lamprichthys tanganicanus är en stimfisk som bör hållas i en grupp med flera individer, gärna med två honor per hane. Det är en ganska skygg fisk som fungerar bäst tillsammans med fredligare arter som till exempel Cyprichromis eller Paracyprichromis. En otroligt vacker fisk som är en riktig juvel i akvariet om den hålls med lämpligt sällskap.
Lamprichthys tanganicanus.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia