'Lamprologus' brevis

Boulenger, 1899
’Lamprologus’ brevis.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 5 cm

Minsta akvarievolym: 60 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Livskraftig (LC)

Etymologi (vad betyder namnet)

Lamprologus sammansatt av grekiskans lampros och lagós som betyder lysande och hare. Epitetet brevis är latin och betyder kort, vilket syftar på artens korta kroppsform.

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus brevis, Lamprologus calliurus, Lamprologus taeniurus.

Storlek

Blir upp till 5 centimeter, honorna är mindre än hanarna. Hanar har också starkare färger än honor, ofta blått under ögat och en orange fläck bakom ögat. Hanens färg varierar mellan olika populationer. Honor har ofta en gul ton på magen.

Foder

Den naturliga födan består till största delen av zooplankton och små ryggradslösa djur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med till exempel räkmix, torrfoder och frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Akvariet som bör rymma minst 60 liter inreds med ett finkornigt bottenmaterial med stora öppna sandytor där det placeras tomma snäckskal frän Vinbärssniglar eller Neothauma-snäckor. Det bör finnas flera snäckskal per individ.

Biotop

Lever vid ler- och sandbottnar med spridda tomma skal från Neothauma tanganyicense-snäckan, vanligtvis på djup mellan 5 och 40 meter.

Lek

En substratruvande ciklid som leker i tomma snäckskal. Rommen kläcks cirka 3 dygn efter leken, normal kullstorlek är mellan 15 och 25 yngel. Honan sköter yngelvården i snäckskalet medan hanen vaktar reviret utanför. Båda föräldrarna deltar aktivt i yngelvården tills ynglen är frisimmande.

Utbredning

Förekommer vid ett flertal lokaler runt hela Tanganyikasjön, troligtvis runt hela sjön. Typlokal är Albertville i Demokratiska Republiken Kongo.

Övrigt

’Lamprologus’ brevis är den enda kända cikliden där hane och hona delar samma snäckskal. Vid hot simmar honan som är minst in i skalet först och sedan hanen. Detta är också orsaken till att de första importerna bara bestod av hanar, när man skakade skalen kom bara hanarna ut och honorna blev kvar inne i skalen. Den gräver oftast inte ner snäckskalen som många andra snäckskalslekande arter gör. Det är en intressant och förhållandevis fredlig ciklid som kan hållas i små akvarier. Kan hållas antingen i ett separat artakvarium eller i sällskapsakvarium tillsammans med andra tanganyikaciklider. Tänk bara på att det är en småväxt art som inte kan hållas med för stora och rovgiriga arter.

’Lamprologus’ brevis har rundad stjärtfena vilket skiljer den från den närbesläktade ’Lamprologus’ brevis som har spetsiga ändar på stjärtfenan och blir större, den senare skiljer sig också i beteende genom att den lever i små haremsgrupper.
’Lamprologus’ brevis, par från Karilnari Island i Tanzania. Notera honan gula buk.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek
’Lamprologus’ brevis ”Congo”.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia