'Lamprologus' lemairii

Boulenger, 1899
’Lamprologus’ lemairii.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 25 cm
Minsta akvarievolym: 400 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

’Lamprologus’ lemairii beskrevs ursprungligen som Lamprologus lemairii av George Albert Boulenger år 1899. Arten har också benämnts Lamprologus lemairei, Neolamprologus lemairei, och Lepidiolamprologus lemairii. Det nuvarande släktnamnet är provisoriskt.

Vad namnet betyder

Lamprologus är sammansatt av grekiskans ”lampros” (lysande) och ”lagós” (hare). Artepitetet lemairii hedrar löjtnant Charles Lemaire (1863-1925) som ledde expeditionen där typmaterialet för arten samlades in.

Utbredning

Förekommer runt hela Tanganyikasjöns kustlinje och är en allmänt förekommande art i såväl grunda som djupa vatten. Typmaterialet för arten samlades in vid Moliro, som ligger vid Tanganyikasjöns södra kust i Demokratiska republiken Kongo.

Storlek och utseende

Det är en storväxt ciklid där hanarna kan bli upp till 25 cm och honorna upp till 16 cm. Kroppsformen är robust med stort huvud och stora ögon. Kroppen har en mörkt grå marmorering med ljusa och mörka mönster som ger ett effektivt kamouflage. Ryggfenans första taggstrålar är svarta, medan bukfenorna är korta och rundade. Det finns tydliga könsskillnader i storlek, där hanar blir betydligt större och har längre fenor än honor.

Foder

I sin naturliga livsmiljö är ’Lamprologus’ lemairii en utpräglad rovfisk som livnär sig på mindre fiskar. Den använder en jaktteknik där den ligger i bakhåll för att överraska sitt byte. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är proteinrika torrfoder och räkmix samt frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever oftast i övergångszonen mellan steniga och sandiga bottnar. Den kan påträffas från grunda områden ner till mycket stora djup, ibland upp till 100 meter eller mer. Den marmorerade färgen hjälper fisken att smälta in i sin omgivning och ger skydd både mot rovdjur och som hjälp vid jakt.

Akvarium

På grund av sin storlek och rovfiskbeteende behöver ’Lamprologus’ lemairii ett stort akvarium. Ett akvarium på minst 400 liter rekommenderas för ett par, medan ett sällskapsakvarium med andra tanganyikaciklider bör vara minst 600 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gömställen och naturliga revirgränser. Eftersom arten gräver mycket bör stenar placeras direkt på akvariets botten för att undvika ras.

Lek

Det är en parblidande substratruvare som föredrar att lägga sina ägg i skyddade utrymmen som små grottor eller sprickor i stenformationer. Honan blockerar grottans ingång med sin kropp, vilket gör att hanen måste befrukta äggen utifrån. Antalet ägg varierar mellan 60 och 100 stycken. Efter att äggen kläckts tar honan hand om ynglen och skyddar dem inne i grottan, medan hanen ombesörjer skyddet av det yttre reviret.

Allmänt

’Lamprologus’ lemairii är en förhållandevis lugn men territoriell art som kan fungera väl i stora akvarium med andra ciklider. Arten är mest aktiv under skymningen och nattetid. Det är en rovfisk som inte ska hållas i sällskap med alltför små arter.
’Lamprologus’ lemairii.
Foto: Magdalena Kwolek-Mirek

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia