'Lamprologus' multifasciatus

Boulenger, 1906
’Lamprologus’ multifasciatus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 5 cm
Minsta akvarievolym: 50 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

’Lamprologus’ multifasciatus beskrevs ursprungligen som Lamprologus multifasciatus av George Albert Boulenger år 1906. Den har även varit placerad i släktet Neolamprologus

Vad namnet betyder

Lamprologus är sammansatt av grekiskans ”lampros” (lysande) och ”lagós” (hare). Artepitetet multifasciatus kommer från latinets ”multus” (många) och fasciatus (streck eller band), vilket syftar på artens tvärrandiga mönster.

Utbredning

Arten förekommer i Tanganyikasjöns södra delar. Utbredningen sträcker sig från Kapampa längs Demokratiska republiken Kongos kust till Zambias kustlinje och Tanzanias kust söder om Kala. Typlokalen för arten är Niamkolo Bay i Zambia.

Storlek och utseende

’Lamprologus’ multifasciatus är den minsta kända cikliden i Tanganyikasjön. Hanar kan bli upp till 5 cm långa, medan honor sällan överstiger 3,5 cm. Kroppen är avlång med grå grundfärg och tydliga bruna vertikala band. Hanar och honor har liknande färg och mönster, men hanar är generellt något större. Arten är mycket lik ’Lamprologus’ similis, men skiljer sig genom att ’Lamprologus’ similis har två band på huvudet.

Foder

I naturen livnär sig ’Lamprologus’ multifasciatus på plankton, hoppkräftor och små ryggradslösa djur som finns bland snäckskalen där de lever. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är räkmix med en hög andel protein, torrfoder anpassat för karnivorer (köttätande fiskar) samt frysfoder som artemia, cyclops och daphnia.

Naturlig miljö

’Lamprologus’ multifasciatus lever vid sandbottnar täckta med tomma Neothauma-skal, så kallade skalbäddar. Dessa skalbäddar kan sträcka sig över stora områden, ofta på djup mellan 10 och 20 meter. Fisken gräver upp sanden runt snäckskalen och arrangerar dem inom sina revir. Varje individ har sitt eget snäckskal. I områden där det inte finns tillräckligt med snäckskal bildas nya kolonier när individer sprider sig till närliggande skalbäddar.

Akvarium

Det här är mycket små ciklider, och ett akvarium från 50 liter och uppåt räcker till en mindre grupp fiskar. Inredningen bör bestå av fin sand och gott om tomma skal från till exempel vinbärssniglar eller Neothauma-snäckor (finns i en del välsorterade zoobutiker).

Lek

’Lamprologus’ multifasciatus är en kolonilekare och formar små grupper med 2–3 hanar och 4–5 honor. Leken sker inuti snäckskalen, och honorna ruvar äggen där. Efter cirka två veckor är ynglen frisimmande och börjar utforska sin omgivning. De yngre individerna tolereras av gruppen tills de når könsmognad. Kullarna är små med mellan 10 och 20 yngel.

Allmänt

’Lamprologus’ multifasciatus har blivit en av de mest populära tanganyikacikliderna inom akvariehobbyn. Den är småväxt och relativt fredlig med intressanta beteenden. Den är en perfekt ciklid för dig som har begränsat utrymme men som vill studera ciklider med intressanta beteenden. De är grävare av stora mått och knuffar runt snäckskalen i akvariet. Den hålls i separat ett artakvarie, men passar också bra i sällskapsakvarium tillsammans med andra tanganyikaciklider så länge de inte är för stora och rovgiriga.
’Lamprologus’ multifasciatus.
Foto: Mattias Alroth
’Lamprologus’ multifasciatus.
Foto: Daniel Andéasson
’Lamprologus’ multifasciatus, par.
Foto: Michael Persson

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia