'Lamprologus' speciosus

Poll, 1978
’Lamprologus’ speciosus, hane.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen

Max storlek: 6 cm

Minsta akvarievolym: 50 liter

Temperatur: 23 – 26 °C

pH: 7.7 – 9.2

Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Etymologi (vad betyder namnet)

Lamprologus sammansatt av grekiskans lampros och lagós som betyder lysande och hare. Epitetet speciosus är latin och betyder vacker.

Handelsnamn och synonymer

Neolamprologus speciosus, ’black ocellatus’.

Storlek

Blir upp till cirka 6 centimeter, där honorna ofta är något mindre, vanligtvis runt 4 centimeter. Kroppsfärgen är grå med breda mörka band som ofta är oregelbundna och uppbrutna. Fenorna är fläckiga med små vita prickar, nedre delen av kroppen skimrar i pärlemor. Hanar bli mörkare än honor.

Foder

Den naturliga födan består främst av olika små ryggradslösa djur och plankton. Exempel på lämpliga foder i akvarium är räkmix, torrfoder eller frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Akvarium

Eftersom det är en småväxt och fredlig ciklid kan den hållas i små akvarier. Lämplig akvariestorlek är från cirka 50 liter och uppåt. Det ska finnas stora öppna sandytor och rikligt med tomma snäckskal, helst flera per individ. Det kan vara skal från Neothauma-snäckan eller vinbärssnäckan som är lättare att få tag på, huvudsaken är att det är liknande storlek på skalen. Fin sand ska användas som bottenmaterial.

Biotop

’Lamprologus’ speciosus lever vid sand och lerbottnar där det finns tomma skal från Neothauma-snäckan, vanligtvis på djup mellan 5 och 40 meter. Den har observerats både vid rena sandbottnar och i övergångszonen till stenigare miljöer. Den delar ofta habitatet med Lamprologus stappersi och Lamprologus brevis.

Lek

Denna relativt anspråkslösa ciklid leker gärna i akvarium. Det är en parbildande substratruvare som använder tomma snäckskal som lekgrottor. Snäckskalen grävs ner så att bara öppningen syns. Hane och hona lever i separata skal, leken sker i honans skal. Efter leken vårdar honan ensam ägg och larver som normalt uppgår till mellan 10 och 25 stycken. Äggen kläcks efter cirka 36 timmar och är frisimmande ungefär 10 dygn efter leken. Hanen försvarar reviret och hjälper till med vården av de frisimmande ynglen.

Utbredning

Förekommer mellan Kalemi och Moliro i Demokratiska Republiken Kongo längs den sydvästra kusten i Tanganyikasjön. Typlokal är i närheten av Bwassa, cirka 65 kilometer söder om Moba.

Övrigt

’Lamprologus’ speciosus är trots avsaknad av färger en färgstark ciklid med massor av attityd. Den skyddar sin avkomma mot betydligt större fiskar, och händer som stoppas ner i akvariet. Det är en bra nybörjarciklid som inte behöver så stort utrymme och har intressanta beteenden. Den har ganska mycket temperament, men i ett lite större akvarium inrett med stenar som reviravgränsare kan flera par hållas.

Den skiljer sig från de närbesläktade ’Lamprologus’ stappersi och ’Lamprologus’ ocellatus genom att ha en tydlig svart kant på ryggfenan.
’Lamprologus’ speciosus.
Foto: Rasmus Pedersen

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia