'Lamprologus' stappersi

Pellegrin, 1927
’Lamprologus’ stappersi.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 6 cm
Minsta akvarievolym: 70 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Ej bedömd (NE)

Handelsnamn och synonymer

‘Lamprologus’ stappersi beskrevs ursprungligen som Lamprologus stappersi av Jacques Pellegrin år 1927. Den har även varit placerad i släktet Neolamprologus. Ett synonymt namn är Lamprologus meleagris.

Vad namnet betyder

Lamprologus är sammansatt av grekiskans ”lampros” (lysande) och ”lagós” (hare). Artpitetet stappersi hedrar Dr. Jean Hubert Louis Stappers (1883–1916) som samlade in typmaterialet för artens vetenskapliga beskrivning.

Utbredning

Arten förekommer i Tanganyikasjöns sydvästra del mellan Kalemie och Moliro i Demokratiska Republiken Kongo. Typlokalen för arten är Sambala River när Mpala i Demokratiska Republiken Kongo.

Storlek och utseende

‘Lamprologus’ stappersi är en liten ciklid som blir 6 centimeter som störst, honor är ett par centimeter mindre. Även om den inte är så färgstark så är det ändå en av de allra vackraste snäckskalslekande cikliderna. Kroppsfärgen är beige till ljusbrun med ett fläckigt mönster som hjälper den att smälta in i omgivningen Hela fisken är täckt med små pärlemorskimrande prickar. Förutom den storleksmässiga skillnaden finns inga tydliga skillnader mellan könen. Hanarna har något starkare färger, särskilt i samband med leken.

Foder

Den naturliga födan består huvudsakligen av små ryggradslösa djur som plankton, insektslarver och små kräftdjur. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost med exempelvis räkmix, torrfoder samt frysfoder som artemia, cyclops och mysis.

Naturlig miljö

Arten lever i grunda områden längs Tanganyikasjöns sandiga stränder, där tomma snäckskal från snäckor av släktet Neothauma samlas. Dessa snäckskal används som skydd och lekplatser.

Akvarium

För att hålla ‘Lamprologus’ stappersi i akvarium rekommenderas ett akvarium på minst 70 liter för ett par, men ett större akvarium på minst 150 liter är att föredra för en mindre grupp. Akvariet bör inredas med ett finkornigt bottenmaterial, samt stora öppna sandytor och rikligt med tomma snäckskal, helst flera per individ.

Lek

‘Lamprologus’ stappersi är en substratruvare som lägger sina ägg i skyddade utrymmen, oftast inuti snäckskal. Hanen kan inte komma in i snäckskalet utan befruktar äggen utifrån, en strategi som delas med många andra små snäckskalslekande ciklider. Efter att äggen kläcks skyddar honan ynglen inne i snäckskalet, medan hanen försvarar reviret runt omkring. Äggen kläcks efter cirka 36 timmar och är frisimmande ungefär 10 dygn efter leken. Kullarna är relativt små, med cirka 20–40 ägg per lek.

Allmänt

’Lamprologus’ stappersi är trots avsaknaden av starka färger en färgstark ciklid med massor av attityd. Den skyddar sin avkomma mot betydligt större fiskar och händer som stoppas ner i akvariet. Det är en bra nybörjarciklid som inte behöver så stort utrymme och har intressanta beteenden. Den har ganska mycket temperament, men i ett lite större akvarium som inretts med stenar som reviravgränsare kan flera par hållas.
’Lamprologus’ stappersi.
Foto: Patrick Eriksson
’Lamprologus’ stappersi.
Foto: Fredrik Rollén

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia