Lepidiolamprologus elongatus

Boulenger, 1898
Lepidiolamprologus elongatus.
Foto: Michael Persson

Snabbfakta

Grupp: TanganyikacikliderLamprologini-gruppen
Max Storlek: 22 cm
Minsta akvarievolym: 500 liter
Temperatur: 23 –
26 °C
pH: 7.7 –
9.2
Rödlistning: Livskraftig (LC)

Handelsnamn och synonymer

Lepidiolamprologus elongatus beskrevs ursprungligen som Lamprologus elongatus av George Albert Boulenger år 1898. Ett tidigare synonymt namn är Lamprologus cunningtoni nyassae.

Vad namnet betyder

Lepidiolamprologus kombinerar grekiskans ”lepis” eller ”lepidio” (fiskfjäll) och Lamprologs, som är det ursprungliga släktet. Detta refererar till att arterna i detta släkte tidigare ingick i släktet Lamprologus, från vilket de överfördes till detta nya släkte. Anledningen till detta var beslutet att enbart flodlevande ciklider skulle ingå i släktet Lamprologus. Artepitetet elongatus är latin och betyder långsträckt, vilket syftar på artens kroppsform.

Utbredning

Arten förekommer runt hela Tanganyikasjöns kustlinjer där det finns lämpliga miljöer. Typlokalen för arten är Kinyamkolo (nuvarande Mpulungu) och Mbity Rocks i Zambia.

Storlek och utseende

Detta är en av de större arterna inom släktet Lepidiolamprologus som kan bli 20 cm i naturen, men kan bli ännu större i akvarium. Arten har en långsträckt och slank kropp med framträdande käkar och en stor, trekantig stjärtfena. Kroppen har en ljus grundfärg med pärlemorskimrande fjäll och mörkare fläckar som ibland formar svaga vertikala band. Ögonen är stora i förhållande till kroppen, särskilt hos yngre individer. Hanar och honor är lika till utseendet, men hanar är generellt större.

Foder

I sin naturliga livsmiljö är Lepidiolamprologus elongatus en utpräglad rovfisk som livnär sig på mindre fiskar, inklusive substratlekande ciklider som Neolamprologus brichardi. Den äter även räkor och andra små ryggradslösa djur, särskilt i ung ålder. I akvarium bör den ges en varierad kost som speglar artens naturliga födovanor. Exempel på lämpliga foder är proteinrika torrfoder och räkmix samt frysfoder som artemia, mysis och musselkött.

Naturlig miljö

Arten lever huvudsakligen i steniga miljöer men kan även röra sig över sandbottnar mellan stenformationer. Arten är anpassningsbar och kan leva i både grunda och mycket djupa vatten.

Akvarium

På grund av sin storlek och rovfiskbeteende behöver Lepidiolamprologus elongatus ett stort akvarium. Ett akvarium på minst 350 liter rekommenderas för ett par, medan ett sällskapsakvarium med andra tanganyikaciklider bör vara minst 600 liter. Akvariet inreds med ett finkornigt bottensubstrat och stenformationer som bildar gömställen och naturliga revirgränser. Eftersom arten gräver mycket bör stenar placeras direkt på akvariets botten för att undvika ras.

Lek

Arten är en substratruvare och lägger äggen på öppna ytor som stenar, grus eller snäckskal. Honan vaktar äggen noggrant medan hanen skyddar reviret. Antalet ägg varierar mellan 200 ända upp till 1000 stycken, de kläcks efter omkring 2-3 dygn och ynglen är frisimmande efter ytterligare 4-5 dygn. Båda föräldrarna skyddar de frisimmande ynglen mot rovdjur tills de är cirka 3 cm.

Allmänt

Lepidiolamprologus elongatus är en robust och territoriell art som trots sitt rovfiskbeteende relativt lugn och fungerar väl i ett stort sällskapsakvarium med andra tanganyikaciklider. Den hålls bäst parvis tillsammans med andra arter med liknande storlek och temperament. Eftersom det är svårt att könsbestämma arten, rekommenderas att börja med en grupp och låta dem bilda par naturligt. Överblivna individer kan sedan tas bort. Mindre fiskar ses som föda och bör undvikas som sällskap.
Lepidiolamprologus elongatus.
Foto: Ad Konings

IUCN rödlistning

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

I rödlistan kategoriseras arter efter deras bedömda tillstånd och status (internationell kod inom parentes):

  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern) benämns arter som inte står inför större hot inom en nära framtid.
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency) är en tvärgående kategori och arten kan höra hemma i vilken annan kategori som helst men listas inte där på grund av kunskapsbrist.
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

 

Källa: Wikipedia